Ken je dat? Je voelt je de hele dag moe en het liefst ga je weer terug in bed liggen. Het kan gebeuren dat je je zelfs na een nacht goed slapen toch niet uitgerust voelt. Wij geven 10 mogelijke oorzaken van vermoeidheid.
1. Te veel suiker
Het is algemeen bekend dat te veel suiker niet goed voor je is. Maar wist je dat het ook een oorzaak kan zijn van vermoeidheid? Snelle suikers voor het slapengaan zorgen voor een toename van het cortisolgehalte, deze houdt je bloedsuikerspiegel namelijk op peil. De pieken en dalen hiervan maken het moeilijker om in slaap te vallen en de hele nacht door te slapen. Daarom is het beter om je zoete guilty pleasures te vervangen door gezonde alternatieven, zoals nootjes of fruit.
2. Laat sporten
Sporten is gezond voor je, maar let wel op dat je niet te laat op de dag naar de sportschool gaat. Tijdens het sporten gaan je hartslag en lichaamstemperatuur omhoog en krijg je het warm. Het duurt even voordat je lichaam afgekoeld is, waardoor je moeilijker in slaap valt. Daarnaast krijg je door sport een adrenaline- en cortisolboost die ervoor zorgen dat je energielevel juist stijgt. Het beste is dus om vroeger op de dag, zoals ’s ochtends, je sportschoenen tevoorschijn te halen.
3. Weinig beweging
Met de auto naar je werk, de hele dag achter een bureau zitten en ’s avonds op de bank hangen is een dagritme waar veel mensen zich in herkennen. Maar op deze manier krijg je niet veel lichaamsbeweging en ook dat heeft invloed op onze nachtrust. Dus hoewel het beter is om voor het slapengaan niet te veel fysieke activiteiten te doen, geldt dit niet voor de rest van de dag. Pak bijvoorbeeld eens de fiets of ga een rondje lopen tijdens je lunchpauze. De lift omruilen voor de trap is ook een eenvoudige manier om meer beweging te krijgen.
4. Schermgebruik voor slapengaan
We hebben het al vaker gezegd, maar de hele avond naar een scherm staren is niet bevorderlijk voor de nachtrust. Het blauwe licht zorgt voor een verstoord bioritme waardoor je slecht in slaap valt. Leg daarom ongeveer 2 uur van tevoren je telefoon en tablet aan de kant. Lukt dit echt niet? Zet de blauwlichtfilter dan aan of verander de instelling van je favoriete app. Er zijn ook brillen die het blauwe licht filteren waardoor je hier minder last van hebt.
5. Cafeïne
Veel mensen zweren bij hun kopje koffie om de dag mee te starten, maar in de avond kun je koffie beter laten staan. Cafeïne zorgt dat je jezelf alerter voelt door de aanmaak van adrenaline. In de ochtend kun je deze boost zeker gebruiken, in de avond moet je dit zien te vermijden. Je kunt ’s avonds je geliefde zwarte goud het beste verwisselen voor een glas water of kop warme thee.
6. Alcohol
Ook alcohol kun je het beste laten staan als je uitgerust wakker wilt worden. Alhoewel vaak gedacht wordt dat alcohol het makkelijker maakt om in slaap te vallen, zorgt het voor een onrustige nachtrust. Door alcohol slaap je namelijk een stuk lichter dan normaal doordat het de natuurlijke aanmaak van melatonine onderdrukt. Hierdoor raakt je biologisch ritme van slag. Je hoeft de wijn niet helemaal te laten staan, maar neem die laatste slok niet later dan een uur voordat je gaat slapen.
7. Niet genoeg water drinken
Als je te weinig water drinkt, is de kans groot dat je hoofdpijn ervaart. Ook op je nachtrust heeft dit invloed waardoor je sneller vermoeid bent. Drink je genoeg water, anderhalve liter per dag, dan zal je merken dat je je beter uitgerust voelt. Voor een smaakje voeg je eenvoudig fruit of verse munt toe, zo geniet je van een heerlijk verfrissende drank.
8. Onregelmatig slaapritme
Ben jij iemand die in het weekend graag uitslaapt? Alhoewel dit logisch klinkt en veel mensen dit doen, werkt dit echter averechts. We zeggen niet dat je in het weekend je wekker ook om half 7 moet zetten, maar pas om 12 uur je bed uitrollen is zeker niet aanraden. Je lichaam is zeer gesteld op routine en dat merk je aan de kwaliteit van je slaap en het verdere verloop van je dag. Blijf daarom maximaal twee uur langer liggen om niet vermoeid aan je dag te beginnen. Onderschat ook de voordelen van een (semi)vaste bedtijd niet, zelfs voor volwassenen. 😉
9. Stress
Voelt het soms alsof je hoofd overloopt van alle taken en verplichtingen? Stress is een echte boosdoener voor onze nachtrust, want je hart slaat sneller en je spieren zijn gespannen. Deze perikelen zorgen voor een onrustigere nacht. Verander jij in een echte piekeraar als je in bed ligt? Dit zorgt ervoor dat je ligt te woelen en voordat je het weet is het ruim na middernacht. Probeer voor jezelf een avondritueel te maken waardoor jij volledig tot rust komt. Lees bijvoorbeeld een ontspannend boek, neem een warm bad of doe yogaoefeningen voor het slapengaan.
10. Vitamine- of mineralentekort
Heb jij alles al geprobeerd, maar heb je toch last van vermoeidheid gedurende de dag? Dan is het mogelijk dat er iets aan de hand is. Misschien heb je een tekort aan bepaalde vitamines, magnesium of ijzer. Een bloedonderzoek bij de huisarts kan dan uitkomst bieden.
Zorg voor comfortabel beddengoed
Hoewel onze gewoonten overdag zeker invloed hebben op onze slaap, is het vooral belangrijk dat je basis goed is. Kies beddengoed dat jou optimaal slaapcomfort biedt, zoals een hoofdkussen en dekbed dat bij jou past. Ga bijvoorbeeld voor een luchtig zomerdekbed, zodat je ook in de zomer heerlijk slaapt ondanks de warmte. Met een 4-seizoenen dekbed geniet je het hele jaar van een prettige slaapomgeving.
Word jij altijd goed uitgerust wakker en ga jij de dag fris van start?