SALE: tot 50% korting!
Bijna twee derde van de Nederlanders wil beter slapen

Bijna twee derde van de Nederlanders wil beter slapen

Iedereen weet dat een goede nachtrust essentieel is. Want slecht slapen is van invloed op onze gezondheid en kan het risico op ziektes als diabetes, depressie en obesitas verhogen. Uit recent onderzoek blijkt dat bijna twee op de drie Nederlanders aangeeft beter te willen slapen, maar daar weinig aan doet. Volwassenen ondernemen geen maatregelen in hun slaapgedrag. Zo geven zij het slechte voorbeeld aan jongeren en neemt de kans op aandoeningen alleen maar toe. Wij hebben de gouden tip: een slaapschema.

Verontrustende cijfers over slaapproblemen

Maar liefst 63% van de Nederlanders geeft aan niet tevreden te zijn over hun nachtrust en beter te willen slapen, maar onderneemt hierbij geen actie. Men komt gemakkelijk in slaap, maar een nacht doorslapen blijkt een probleem. Veel Nederlanders (49%) worden ’s nachts wakker en willen hier iets aan doen om beter te kunnen slapen (45%). Maar wanneer hier op wordt doorgevraagd nemen zij hiervoor geen maatregelen. Veel mensen weten wat wel en wat niet goed is voor hun nachtrust, maar doen het niet.

Slecht slapen oorzaak: slaapkennis vs. slaapgedrag

De meeste Nederlanders weten stiekem wel wat bijdraagt aan een goede slaapkwaliteit, maar houden vast aan oude gewoonten. Want wanneer respondenten wordt gevraagd wat goed is voor de nachtrust, weet 73% dat zij geen beeldschermen moeten gebruiken als ze in bed liggen en geeft 62% aan dat ze voor het slapengaan geen cafeïne meer moeten drinken. Daarnaast weet maar liefst 93% dat je overdag voldoende moeten bewegen en bevestigt 60% dat alcohol drinken slecht is voor je nachtrust. Nederland is dus goed op de hoogte van de slaapkennis, maar het slaapgedrag loopt hierin echter achter. Zo neemt 80% nog altijd zijn laptop, mobiel of tablet mee naar bed terwijl je het blauwe licht het beste zoveel mogelijk kunt mijden, drinkt 66% nog koffie voor ze gaan slapen en zegt 68% ’s avonds alcohol te drinken. Dit zijn schrikbarende feiten en cijfers over slapen.

De gouden tip voor een goede nachtrust: het slaapschema

Een goede gezondheid is niet vanzelfsprekend, een goede nachtrust kan hier een essentiële bijdrage aan leveren. Het beïnvloedt onze concentratie en geheugen en vermindert (hersen)aandoeningen zoals depressie, obesitas en beroerte. Noodzaak dus dat men zich hiervan bewust wordt om de slaapkwaliteit te verbeteren en daadwerkelijk maatregelen neemt. Het RIVM vindt daarom dat er meer aandacht voor preventie nodig is.

Zodoende hebben wij een slaapschema gemaakt waarbij jij alle tips en kennis voor een fijne nachtrust kunt toepassen, want een gezond slaappatroon begint in feite al overdag. In dit schema kun je dagelijks bijhouden of jij je aan alle voorzorgsmaatregelen voor een gezond slaappatroon hebt gehouden. Het is simpelweg een kwestie van afvinken:

– Geen beeldschermen? Check ✅
– Voldoende beweging overdag? Check ✅
– Geen alcohol of cafeïne? Check ✅ Et cetera.

Vervolgens geef je jezelf iedere ochtend een slaapcijfer: Heb je lekker geslapen? Word je uitgerust wakker? Op die manier houd je jouw slaapkwaliteit bij en kun je zien of je beter hebt geslapen en of de acties effect hebben gehad.

Gerelateerde producten