SALE: tot 50% korting!
De ziekte van Pfeiffer: oorzaak en behandeling

De ziekte van Pfeiffer: oorzaak en behandeling

Nu het bijna winter is en het steeds vroeger donker wordt, hebben we meer behoefte aan slaap. Bovendien hebben we in dit seizoen doorgaans minder energie dan in de zomer. Maar wat als je je weken- of zelfs maandenlang bijzonder moe voelt en het liefst hele dagen zou slapen? We vertellen je meer over de ziekte van Pfeiffer.

Virus

De ziekte van Pfeiffer wordt veroorzaakt door een virus, het Epstein Barr-virus, dat via speeksel wordt overgebracht. De bijnaam van de ziekte van Pfeiffer is dan ook de kusziekte. Dit virus tast je immuunsysteem aan, waardoor de typische Pfeiffer klachten kunnen optreden. Dit hoeft echter niet zo te zijn: een groot deel van de mensen komt op enig moment, vaak als kind, in aanraking met het virus, maar wordt hier niet ziek van. Word je wél ziek, dan merk je dit binnen 4 tot 7 weken na de besmetting. Het goede nieuws is dat als je eenmaal met het Epstein Barr-virus besmet bent geweest, ook als je daar geen klachten van hebt ondervonden, je voor de rest van je leven immuun bent voor het virus.

Klachten

Pfeiffer wordt vaak als een typische kinder- en tienerziekte gezien, maar volwassenen kunnen er net zo ziek van worden. Bovendien verschilt de beleving per persoon: sommige mensen hebben alleen last van een grieperig gevoel en keelpijn, terwijl anderen tot wel maandenlang moe kunnen blijven. Het is van tevoren ook niet te voorspellen hoe de ziekte zal verlopen. Wat zijn de voornaamste symptomen en klachten die je bij de ziekte van Pfeiffer ervaart?

  • een duidelijk kenmerk van Pfeiffer is keelpijn. Deze is heftiger en duurt langer dan gewone keelpijn
  • daarnaast kun je je grieperig voelen en koorts hebben
  • de lymfeklieren in de hals zijn vaak opgezwollen
  • je voelt je vermoeid en lusteloos; dit kan variëren van een beetje moe tot volledig uitgeput zijn.

Hoe te behandelen?

De symptomen van de ziekte van Pfeiffer zijn op zich duidelijk, maar lijken veel op die van een normale griep. Wil je dus zeker weten of je Pfeiffer hebt, dan zul je de huisarts om een bloedtest moeten vragen. De ziekte kan namelijk in het bloed worden aangetoond. Als je vervolgens inderdaad Pfeiffer blijkt te hebben, wil je natuurlijk weten waar de behandeling uit bestaat. Helaas is er niet simpelweg een medicijn om van deze ziekte te genezen. Het belangrijkste advies is veel rust te nemen. De vermoeidheid kan soms erg zwaar zijn, waardoor het verstandig is bepaalde activiteiten op een laag pitje te zetten. Ken je grenzen en geef je lichaam de kans zich te herstellen. Tegen keelpijn, koorts en een algeheel gevoel van malaise kan paracetamol of ibuprofen uitkomst bieden.

Luister bij de ziekte van Pfeiffer dus vooral goed naar je lichaam: hoe meer rust je neemt, hoe sneller je herstel zal verlopen.

Gerelateerde producten