Het is één van de grootste nachtmerries die je kunt hebben: ’s nachts wakker worden met een leeg stuk dekbedovertrek aan het hoofdeinde. De oorzaak? Je dekbed blijft niet goed in de hoes zitten maar glijdt er telkens uit. Funest voor je nachtrust. Met onze tips kun je deze ellende voorkomen.
Je hebt het vast ooit een keer meegemaakt. Je dekbed glijdt steeds verder uit je overtrek waardoor je op den duur met een armoedig lapje stof tegen je kin ligt. Om koude rillingen van te krijgen! En heus niet alleen vanwege het gebrek aan warmte rond je schouders; het gevoel alleen al is ronduit verschrikkelijk. Een dekbed dat het vertikt om te blijven zitten, haalt dan ook het bloed vanonder je nagels. Fijn verder slapen kun je wel vergeten. Tijd voor een oplossing.
Hoe voorkom je dat je dekbed uit de hoes glijdt?
Je dekbed gevangen zetten in je overtrek kan heel simpel zijn:
- Stop je dekbedovertrek met behulp van de instopstrook onder je matras. Op deze manier is de opening van je overtrek afgesloten en kan je dekbed niet meer ontsnappen. Met een dubbele doorlopende instopstrook gaat dat het gemakkelijkst.
Nou, mooi, ook weer opgelost, einde verhaal? Helaas, het leven is niet altijd zo simpel. Een grote schare mensen is namelijk uit principe tegen instoppen. Leg ze maar eens in een bed waarbij het overtrek vast zit onder het matras en je zult ervan versteld staan hoe snel ze het met een geërgerd gezicht weer los hebben gepeuterd. Gelukkig is er altijd nog een alternatief:
- Doe een dekbedovertrek met rits- of knoopsluiting om je dekbed. Ook dan is de opening afgesloten en kan het dekbed geen kant meer op.
Ben je anti instoppen en staat zo’n rits- of knoopsluiting je ook niet aan? Dan moeten we voor jou toch nog iets anders verzinnen.
Waarom glijdt het dekbed er eigenlijk uit?
Laten we het probleem aanpakken bij de oorzaak. Vraag jezelf dus af waarom je dekbed niet blijft zitten en ga daarmee aan de slag. Wij helpen je alvast op weg met een aantal veelvoorkomende oorzaken:
- Het dekbedovertrek heeft niet de juiste maat. Je dekbed gaat sneller schuiven als het kleiner is dan je overtrek. Andersom, als je overtrek te klein is, bijvoorbeeld als je beide delen van je 4-seizoenen dekbed erin zitten, loop je ook risico op lege stukken stof. Lees hier welke maat je nodig hebt.
- Een dekbed met relatief hoog gewicht zit in een glad dekbedovertrek. Dat heerlijke zware dekbed van wol gaat een tikkeltje sneller glijden in een dekbedovertrek van katoen-satijn, dan bijvoorbeeld een luchtig donzen dekbed in een katoenen overtrek, dat net iets ruwer aanvoelt.
- Lig je graag te woelen en te draaien, gedraag je jezelf als een loempia of is het vaak een gezellige boel bij jou in bed? Hoe dan ook, als je veel beweegt in bed is de kans groter dat de hierboven genoemde effecten worden versterkt en dus ook je dekbed in beweging komt.
Kloppen alle maten, heb je nooit heftige nachten en zit het hem ook niet in het materiaal van je beddengoed? Zelfs dan kan het gebeuren dat je dekbed waagt te ontsnappen. Dit gebeurt zodra je in je slaap het dekbedovertrek over je heen probeert te trekken maar je het net niet helemaal goed vastpakt. Onbewust pak je misschien weleens alleen de stof beet. Tja, daar kun je natuurlijk weinig aan veranderen.
Nog geen oplossing voor jouw probleem?
Gelukkig hebben we ter afsluiting nog twee goede tips:
- Neem een dekbedovertrek met een flessenhals instopstrook. De flessenhals zorgt ervoor dat beide uiteinden van het dekbed in ieder geval goed in de hoeken van het overtrek blijven zitten. Lees hier meer over de flessenhals.
- Schud het dekbed iedere ochtend even op. Dagelijks een kleine reset zodat je dekbed weer als gegoten zit, kan voor je gevoel al een groot verschil maken. Door steeds met een schone lei te beginnen, ben je niet meteen afgeleid zodra je ’s avonds naar bed gaat.