SALE: tot 50% korting!
Deze dingen over muggen wist jij nog niet

Deze dingen over muggen wist jij nog niet

Zzzzz….weer een mug die jou ’s nachts wakker houdt. Muggen zijn onwijs vervelend, vooral in de slaapkamer. Door het gezoem doe je geen oog dicht. Bovendien prikken ze erop los waardoor je er nare muggenbulten aan overhoudt. Wedden dat jij deze handige zaken en tips nog niet wist over muggen?

Muggen steken ’s nachts

Waarschijnlijk had je dit al door; vooral ’s nachts heb je last van muggen. Omdat de beestjes erg gevoelig zijn voor uitdroging kunnen ze niet zo goed tegen droge lucht. ’s Nachts is de lucht juist vochtiger dan overdag, waardoor ze met name ‘s nachts actief zijn. Alhoewel de meeste muggen in het donker steken zijn er een paar muggen ook overdag actief, zoals de Knut. Deze leeft in moerasachtige gebieden waar het eveneens overdag vochtig is.

Nat voorjaar? Meer muggen

Valt er in het voorjaar veel regen? Dan is dit gunstig voor de mug. De beestjes leggen hun eitjes namelijk het liefst in stilstaand water. Bijvoorbeeld in plantenbakken in de tuin of in een grote waterplas. Volgens biologen is een nat voorjaar een goede voorspelling voor de hoeveelheid muggen in de zomer.  Dus liever geen muggenplaag rondom je huis? Zorg dan voor een goede afwatering in je tuin en dat je broedplaatsen als lege potten of bakjes vermijdt.

Muggen prikken één keer

Als je denkt dat je afgelopen nacht acht muggenbulten hebt opgelopen door één mug heb je het waarschijnlijk mis. Een mug kan namelijk al door één keer te prikken voldoende bloed binnenkrijgen. Er is echter een maar; dan moet hij daar wel de kans toe krijgen. Dus sla je een mug weg of draai je ’s nachts om in bed, dan komt hij waarschijnlijk meermaals terug om zijn maaltijd te nuttigen.

Muggenbult = allergische reactie

Om van je bloed te kunnen genieten, laten muggen bij het prikken een anti-stolmiddel achter waardoor je bloed langer vloeibaar blijft. Op zich niet erg, maar dit zorgt wel voor een allergische reactie: veel jeuk en een enorme muggenbult! Bij sommige mensen is deze allergische reactie zo erg dat de bult helemaal opzwelt en zelfs zeer gaat doen.

Aziatische tijgermug in Nederland?

Veel mensen zijn bang dat de tijgermug naar Nederland komt. Volgens insectenkundigen is het ook de vraag wanneer dit gaat gebeuren. Deze vervelende beestjes kunnen infectieziekten met zich meedragen en je besmetten met knokkelkoorts, chikungunya of het westnijlvirus. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit houdt in de gaten of de tijgermug in Nederland voorkomt. Als de tijgermug gevonden wordt, worden ze op die locatie bestreden en uitgeroeid.

Muggen in de slaapkamer

Er bestaan verschillende tips en tricks om muggen uit de slaapkamer te weren en muggenbulten te voorkomen:
1. Eet knoflook. Muggen houden namelijk niet van de knoflookgeur.
2. Hang een klamboe op in de slaapkamer of plaats een hor voor je slaapkamerraam. Op die manier houdt je muggen letterlijk buiten de deur.
3. Smeer of spray jezelf in met DEET. Een anti-muggenmiddel dat een hoge concentratie DEET bevat neemt de insecten echt in de maling.
4. Kies voor vochtregulerend en ventilerend beddengoed. Als je op een vochtabsorberend hoeslaken en onder een goed luchtdoorlatend dekbedovertrek ligt, zal je minder transpireren en als gevolg minder last hebben van muggen.

Ook weten waarom jij altijd wordt gestoken, maar je partner of familie niet? Dat lees je hier

Gerelateerde producten