Een donzen dekbed klinkt misschien heel erg warm en daarom alleen geschikt voor de winter, maar laat dat nou net niet kloppen. Ze zijn ook bij uitstek geschikt voor de zomermaanden. Het materiaal biedt namelijk optimaal slaapcomfort. Binnen dons kunnen we onderscheid maken tussen ganzen- en eendendons. Maar wat is nou eigenlijk het verschil? Wij leggen het je uit.
De geschiedenis van dons
Voor we ingaan op het verschil tussen de materialen is het eerst tijd voor een stukje geschiedenis. Dons werd al gebruikt voor de Middeleeuwen en was een typisch product wat alleen door de rijken werd gebruikt. In de extreem koude winters bood dit materiaal extra warmte en dus werd het gebruikt voor kleding en dekens. Eigenlijk ook zoals we het nu kennen. Zeker in Scandinavië bood dons een uitkomst om deze periode te kunnen overleven. Maar hoe kwamen ze aan dit dons? Simpelweg door te jagen. Het vlees werd gebruikt om te eten en de veren werden gebruikt om kleding te maken. Zeker door de overvloed aan ganzen was het gemakkelijk om aan dons te komen.

De industriële revolutie zorgde voor een keerpunt in de productie van donzen dekens en kledij. Er kon in één keer meer geproduceerd worden, waardoor het voor een breed publiek te verkrijgen was. Het was dus niet langer meer dat dons alleen voor de rijken was, maar tot op de dag van vandaag wordt het nog wel altijd als een luxe product gezien. Ook heeft deze revolutie ervoor gezorgd dat de andere kwaliteiten van dons nog beter benut kunnen worden. Er werd beter gekeken naar het gewicht van dons. Het is namelijk zeer licht van gewicht, maar dat betekent niet dat er veel van nodig is om een klein beetje warmte te bieden. Met als resultaat dat donzen producten speciaal voor de zomer ontwikkeld konden worden. Het sterk vochtregulerende en ademende vermogen voorkomt dat je oververhit raakt tijdens de zomerse nachten.
Waar er vroeger tijdens het jagen lang geen rekening werd gehouden met hoe vriendelijk er met de dieren of het milieu werd omgegaan, is dat tegenwoordig wel anders. Er gelden steeds strengere regels en er zijn meerdere labels ontwikkeld om te kunnen waarborgen dat de dons op een eerlijke manier is geproduceerd. Dit zijn bijvoorbeeld de certificeringen Responsible Down Standard (RDS) en Global Traceable Down Standard (GTDS).
Wat is ganzendons?
Ganzendons staat bekend om de hoge isolatiewaarde, maar wat houdt dat precies in? Hoe hoger de isolatiewaarde, hoe minder vulling er nodig is om een heerlijke warmte te creëren. Voor bijvoorbeeld een zomerdekbed betekent dit dus dat er weinig dons nodig is, maar je toch van het luxeproduct kunt genieten. Zeker het sterk vochtregulerende vermogen van ganzendons, zorgt dat transpiratievocht eenvoudig afgevoerd wordt. Ideaal tijdens de warmere nachten.
Ganzendons bestaat uit grote en sterke donsvlokken om dit mogelijk te maken. Juist door deze grote vlokken is er minder dons nodig voor een goed gevuld dekbed of hoofdkussen, waardoor het erg licht van gewicht is. Zo slaap je iedere avond als een roosje.

De structuur van ganzendons is te omschrijven als een pluizig bolletje dat bij elkaar gehouden wordt door een centraal veertje. Dit veertje voelt zacht aan, zodat het niet zomaar door de tijk heen prikt en daarmee jouw heerlijke nachtrust verstoort.
Wat is eendendons?
Eendendons is zeker niet slechter dan ganzendons. Om dezelfde isolatiewaarde te behalen als ganzendons zijn er alleen iets meer donsvlokken nodig. Als je het snel warm hebt kun je dus gemakkelijk kiezen voor een donzen dekbed van eend, omdat dit koeler is dan ganzendons. De natuurlijke vulling is goed ademend en sterk vochtabsorberend. Zo sta je iedere dag weer op met een fris gevoel.
Wel is eendendons iets scherper dan ganzendons. Dit komt door het veertje wat de vlokken bij elkaar houdt. Die is namelijk iets jonger en kan daarom wel eens door de tijk heen prikken. Maar daar tegenover staat dat er meer dons van de eend beschikbaar is, waardoor de prijs ook lager is. Geniet dus van een donzen dekbed voor een betaalbaar prijsje!
Hoe onderhoud je dons?
Schaf je donzen beddengoed aan, dan is het belangrijk om het goed te onderhouden. Laat het regelmatig even luchten en schud het iedere dag even op. Zo blijven de veertjes mooi hun vorm en daarmee de kwaliteiten langdurig behouden. Wil je het wel wassen? Laat het professioneel reinigen en weet zeker dat de kwaliteit goed behouden blijft. Er zijn ook dekbedden die je eventueel ook thuis kunt wassen. Doe dit dan op een lage temperatuur en stop deze vervolgens altijd in de droger. Drogen aan de buitenlucht is namelijk niet goed voor het dons. Meer tips over het onderhoud van dons lees je in deze blog.

Dons beddengoed bij Smulderstextiel
Binnen het assortiment zien we van verschillende merken dons beddengoed. Merken als Silvana, Snoozing en Kayori bieden jou een ruime keuze aan dekbedden en Snoozing en Heckettlane bieden hoofdkussens in diverse stevigheden. Ze verschillen onderling van kwaliteit en van soort dons. Zo vind je altijd een dekbed of kussen dat bij jou past!
Slaap jij straks ook zo lekker onder dons?