Na een drukke werkdag of dagje weg met de kids heerlijk je bed in duiken, hoogste tijd voor rust en comfort. Klinkt goed toch? Maar is je bed wel zo schoon en netjes als je denkt? Een gemiddeld matras bevat namelijk wel 2 miljoen huisstofmijten. Deze minuscule beestjes kruipen over en onder elkaar heen, omgeven door hun eigen uitwerpselen. Maar de hygiëne van jouw slaapkamer is zeer belangrijk, je slaapt er tenslotte zo’n 8 uur per nacht. Hoe houd jij deze beestjes uit je slaapkamer?
Miljoenen huisstofmijten in de slaapkamer
Een huisstofmijt is een minuscuul spinachtig beestje dat vooral in onze matrassen leeft, want daar is het donker, warm en lekker vochtig. Ze voeden zich met onze huidschilfers en laten hun uitwerpselen achter. Circa 10% van de Nederlanders is allergisch voor deze uitwerpselen en ondervindt verschillende klachten door de huisstofmijt. Een mijt leeft maar een paar maanden, waardoor ons matras ook vol zit met mijtenlijkjes. In elk matras zitten dus gemiddeld wel 2 miljoen huisstofmijten. Vooral in de zomermaanden kan je er last van hebben, want mijten houden van een warme en vochtige omgeving.
Hygiëne: Een halve liter vocht
Als we slapen verliezen we wel zo’n halve liter vocht. Je matras en beddengoed moeten daardoor veel vocht verwerken. Dé ideale omgeving voor de huisstofmijt. Als je overdag niet je slaapkamer ventileert maar wel je bed direct opmaakt, krijgen de huisstofmijten vrij spel. Daarom is het belangrijk om je slaapkamer en beddengoed goed schoon te houden en te ventileren.
Tips om huisstofmijten uit je bed te houden
Omdat je een derde van je tijd op bed doorbrengt is het zaak om deze beestjes zoveel mogelijk te vermijden. De vraag is alleen: hoe? Wij hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet om de huisstofmijt te bestrijden:
- Zet ’s morgens en ’s avonds je slaapkamerraam open en maak je bed niet op zodat al het beddengoed kan luchten. Wanneer je in de ochtend het bed open legt, droogt het bed sneller waardoor de verdere groei van huisstofmijt wordt tegengegaan.
- Kies voor ventilerend beddengoed van natuurlijke materialen. Dekbedden van wol en katoen ventileren goed, dons en synthetisch doen dat minder. Katoen blijft lekker koel en is vochtregulerend.
- Overweeg bij allergische reacties speciaal anti-allergisch beddengoed, hiermee blijf je uit de greep van (de meeste) huisstofmijten.
- Draai elke 2 weken je matras om, zodat je matras aan beiden kanten kan ventileren.
- Was het beddengoed regelmatig op 60 graden. Hiermee dood je de huisstofmijt.
- Vervang je hoofdkussen na een aantal jaar. Na twee jaar bestaat zo’n 10 procent van je hoofdkussen uit mijten en hun uitwerpselen. Vooral die uitwerpselen zijn slecht voor je gezondheid en kunnen allergische reacties veroorzaken.
- Gebruik naast een katoenen hoeslaken ook een molton die vocht op kan nemen. Op die manier komt het vocht niet in je matras.
Tips voor een hygiënische slaapkamer
Behalve een schoon bed is ook een schone slaapkamer van belang om verdere ontwikkeling van huisstofmijt te beperken. Met deze tips blijft jouw slaapkamer huisstofmijtvrij (nou ja, bijna dan):
- Zorg dat je goed onder het bed kunt stofzuigen, want daar verzamelt zich altijd stof.
- Ga voor een goed ventilerende bedbodem waarbij de bodem ongeveer 50 procent van het matras vrijhoudt.
- Vermijd stof in de slaapkamer. Kies bijvoorbeeld voor een harde vloer in plaats van vloerbedekking en ga liever voor rolgordijnen dan overgordijnen.
- Maak schoon met een vochtige doek en dweil regelmatig.
- Laat bij thuiskomst van vakantie altijd je koffer in de hal staan en was alle kleding voor je deze terug in de kast legt. In het buitenland komen namelijk bedwantsen voor en in tegenstelling tot huisstofmijt kunnen deze beestjes wel last geven, ook wanneer je niet allergisch bent. Een bedwants kan bijten waardoor je kleine wondjes en bultjes krijgt. Het is mogelijk dat je na vakantie deze beestjes mee terug neemt naar Nederland, dus ook in je slaapkamer.
Brr…krijg jij ook al de kriebels als je dit leest?
Slaap lekker!