SALE: tot 50% korting!
Je dekbedovertrek instoppen; waarom wel en waarom niet?

Je dekbedovertrek instoppen; waarom wel en waarom niet?

Aan bijna alle dekbedovertrekken zit een instopstrook. Afhankelijk van de soort instopstrook kun je daarmee je overtrek op verschillende manieren instoppen, meestal onder het matras. Of misschien wil je dat juist helemaal niet? Welke voor- en nadelen zitten er aan het instoppen van je dekbedovertrek?

Welke instopstroken zijn er?

Voor de goede orde onderscheiden we een aantal verschillende soorten instopstroken: aangestikt, dubbel doorlopend, flessenhals en rits- of knoopsluiting. Wat ze allemaal precies inhouden, lees je in ‘De instopstrook: welke zijn er en om welke reden?’.

Op de hotelkamer

Als je regelmatig op reis gaat, heb je misschien al een vermoeden waar we het over gaan hebben. Op de meeste hotelkamers kom je er bij het uittesten van de bedden al achter: het keurig opgemaakte bed heeft een overtrek die is ingestopt onder het matras. Ongeveer het eerste wat veel mensen doen is het dekbedovertrek lostrekken van onder het matras. Zo kun je tenminste slapen zoals je gewend bent, zonder dat het zo vreselijk strak staat aan je voeteneinde.

Walra The New Vintage dekbedovertrek - niet instoppen en je kunt heerlijk woelen, draaien, keren en jezelf inwikkelen
Walra The New Vintage dekbedovertrek

Niet instoppen

Tover jij jezelf ’s nachts het liefst om in een loempia door jezelf helemaal strak in te wikkelen in het dekbed? Dan is instoppen verspilde tijd als je het eenmaal in bed toch weer ongedaan maakt. Echte dekbedknuffelaars gedijen dus het beste bij een los dekbed op het bed. Je hebt dan alle vrijheid om met het dekbed in welke positie dan ook te gaan liggen. Het kan heerlijk zijn om samen met je dekbed één grote prop te vormen. Is het warm op de slaapkamer? Geen punt, want je kunt je oververhitte ledematen dan gewoon onbedekt laten.

Wel instoppen

Niet instoppen is voor een andere groep mensen echt not done. Een dekbed dat uit het overtrek zakt, waardoor je niets meer dan een dunne lap stof overhoudt rond de schouders, kan je humeur én je nachtrust flink verpesten. Het is zaak om het dekbed goed in te stoppen zodat van schuiven geen sprake meer kan zijn. In de winter zal je dan ook niet snel last hebben van koude voeten omdat je het ingestopte dekbedovertrek niet zomaar los schopt. Op die manier houd je je warmte beter vast. Een ingestopt dekbedovertrek ziet er ook netter en strakker uit.

Heb je de neiging om tijdens je slaap uit bed te vallen? Dan kan het handig zijn om een dekbedovertrek te nemen dat breder is dan je dekbed. De flappen die je overhoudt kun je aan de zijkanten onder je matras instoppen. Let wel op dat het verschil in breedte tussen je dekbed en je overtrek niet te groot is, want dan heb je kans dat je dekbed juist zijwaarts gaat schuiven. Tenslotte willen we je erop wijzen dat kleine kinderen het veiligst slapen onder een dekbed dat is ingestopt. Zo raakt je kindje niet bedolven of in de knoop onder het dekbed. Instoppen gaat het eenvoudigst met een aangestikte instopstrook of een dekbedovertrek met flessenhals.

Stop jij je overtrek wel of niet in en waarom?

Dekbedovertrek nodig? Smulderstextiel.nl heeft het ruimste aanbod prachtige overtrekken van de allerbeste kwaliteit!

Over Nigel

Content medewerker Nigel helpt je graag allerlei uitdagingen op slaapgebied te overwinnen. Hij deelt merkwaardige slaapweetjes en laat je kennismaken met verrassende producten in ons assortiment die jou helpen een betere slaper te worden.

Meer over Nigel
Gerelateerde producten