Heb je dat ook weleens? Dan heb je een nieuw dekbedovertrek gekocht en dan zit er aan het voeteneinde een gekke flap. Bij een ander overtrek vind je knopen en weer een ander exemplaar heeft een zogenaamde dubbele doorlopende instopstrook. Maar hoe zit dat nu eigenlijk met al die instopstroken? En wat heb je eraan? Tijd voor wat extra uitleg!
Wat is een instopstrook?
Een instopstrook is eigenlijk heel letterlijk een strook om je overtrek mee in te stoppen. Dit extra stuk stof stop je bijvoorbeeld in onder het matras en sommige stoppen het zelfs gewoon in het overtrek zelf, om zo het dekbed als het ware te omsluiten. Wanneer je een dekbedovertrek aanschaft, heeft deze eigenlijk altijd één van de volgende instopstroken: dubbel doorlopend, flessenhals, aangestikt of gewoon helemaal geen instopstrook.
Wat is een dubbele doorlopende instopstrook?
De meest voorkomende variant is de dubbele doorlopende instopstrook. Deze strook is in feite een extra lang stuk stof aan het voeteneind en loopt in de gehele breedte van het overtrek door aan beide zijden. Daarom is het dus een dubbele (aan beide zijden) en een doorlopende (over heel de breedte) instopstrook. Een groot voordeel hieraan is dat overtrekken met dubbele doorlopende instopstroken ook geschikt zijn voor extra lange dekbedden en boxsprings. De totale lengte van deze overtrekken zijn namelijk over het algemeen tussen de 240 en 260 cm. En klein nadeeltje: mocht je de onderkant niet instoppen, dan kan het voorkomen dat het dekbed eruit glijdt aan die kant.
Wat is een flessenhals?
Een flessenhals lijkt hier heel erg op, maar dan met één belangrijk verschil: aan de onderkant zijn de zijkanten dichtgestikt, waardoor het een stuk lastiger is voor jouw dekbed om eruit te glijden. Door de gestikte zijkanten is de opening namelijk een stuk kleiner en stop je het dekbed als het ware vast in de twee ontstane punten. Verder zit bij een flessenhals in het midden nog een losse instopstrook aan het overtrek. Deze strook is overigens ook dubbel, maar loopt dus niet over de gehele breedte. Ook is het even goed kijken naar de maat, want sommige overtrekken met een flessenhals zijn niet geschikt voor dekbedden met een lengte van 210 of 220 cm. En langer dan dat kom je eigenlijk ook niet tegen.
Wat is een aangestikte instopstrook?
De aangestikte instopstrook is dan weer letterlijk aan het voeteneind gestikt. Je kunt het eigenlijk vergelijken met een flap aan een tas of een capuchon aan een trui. Deze instopstrook heeft meestal een lengte van 20 cm en zit, in tegenstelling tot een flessenhals, alleen vast aan de bovenzijde van het dekbedovertrek. Het belangrijkste doel hiervan is het instoppen van het overtrek onder het matras. Dat gaat met een aangestikte instopstrook namelijk keurig netjes. De opening is vaak ook wat kleiner en ook gedeeltelijk dicht aan de onderzijde, waardoor het ook bij deze instopstroken wel even opletten is met de lengtematen.
Dekbedovertrek zonder instopstrook?
Het kan natuurlijk ook dat het dekbedovertrek geen instopstrook heeft. Vooral bij overtrekken voor kinderen zie je dit nog. Deze dekbedovertrekken hebben bijna altijd wel iets van een sluiting. Dit kunnen drukknopen, gewone knopen of een rits zijn. Het voordeel: jouw dekbed kan niet meer uit de hoes gaan. Het nadeel: doordat je het overtrek niet kunt instoppen, kun je wel wakker worden met het dekbed naast je op de grond. Maar als jij altijd je dekbedovertrek los schopt aan de onderkant, dan is dit wellicht precies wat je zoekt!
Welke soort instopstrook vind jij het fijnste?