SALE: tot 50% korting!
Kom je slecht in slaap? Probeer deze tips!

Kom je slecht in slaap? Probeer deze tips!

Slapen is voor velen een hobby, maar er zijn ook genoeg mensen die iedere avond opnieuw naar het plafond liggen te staren of opeens midden in de nacht klaarwakker zijn. Het vatten van de slaap is niet voor iedereen weggelegd. Met deze tips krijg je er wellicht meer grip op!

Voordat we daadwerkelijk in slaap vallen gebeurt er veel in het menselijk lijf. De lichaamstemperatuur gaat zakken, waardoor je warmte gaat afstoten. Vooral bij kleine kinderen is dit snel te zien aan de rode wangetjes en oortjes. Naast de temperatuur nemen ook de hersenen een andere ‘stand’ aan. Het slaapsysteem wordt als het ware geactiveerd, waarin het hormoon melatonine een belangrijke rol speelt. Melatonine wordt door het lichaam zelf aangemaakt. De productie komt opgang zodra het buiten donker wordt. Het hormoon geeft een seintje af naar de hersenen om het lichaam gereed te maken voor de slaap.

Tips om heerlijk te slapen

Heb je moeite om in slaap te vallen? Het kan zijn dat jouw slaapproces is verstoord of trager op gang komt. Onderstaande tips kunnen jou dan zeker helpen!

  1. Vermijd koffie en cola

Het drinken van koffie en cola is niet bevorderlijk voor de slaap. Beide drankjes bevatten onder andere cafeïne dat de biologische klok tot wel 3 uur kan verschuiven. Wil je normaal gesproken rond 23:00 naar bed? Na een kopje koffie of glas cola zal je misschien nu pas na middernacht slaperig worden.

  1. Maak het donker in de kamer

Zoals eerder gezegd, het hormoon melatonine wordt aangemaakt zodra het donker wordt. Het zorgt ervoor dat het lichaam het sein ontvangt om te gaan slapen. Zodra het erg licht is in de ruimte, door bijvoorbeeld veel lampen, maar ook het licht van smartphones, tablets en laptops, kan het de aanmaak van melatonine verstoren. Maak de ruimte daarom donker met slechts wat sfeerverlichting, zodat het effect van fel licht beduidend minder zal zijn.

  1. Zorg voor een koele slaapkamer

In een warme ruimte zal je slechter in slaap vallen. Denk maar aan een klamme zomernacht, waarin je ligt te draaien en woelen op zoek naar verkoeling. Door een te hoge temperatuur kan het lichaam de warmte niet kwijt. Zorg daarom voor een frisse, koele slaapkamer. Zet je raam dus maar lekker op een kier, maar kies ook voor een dekbed met een voor jou prettige warmteklasse. Ben je benieuwd welke warmteklasse het beste bij jou aansluit? Lees dan ons blogbericht.

  1. Ritme en regelmaat zijn ‘key’

Zodra je keer op keer lastig in slaap valt vliegt je slaapritme vanzelf uit de bocht. Doordat de structuur in je slaapgedrag ontbreekt, zal je slapeloosheid standhouden of juist verergeren. Het hanteren van een vaste bedtijd werkt beter dan dutjes op de bank of het vroeger naar bed gaan met de hoop eerder in slaap te vallen. Door een vast ritme en regelmaat lig je minder lang wakker en raakt het lichaam hier op den duur aan gewend.

  1. Eet en drink niet te laat en te veel

Het nuttigen van een grote maaltijd later op de avond valt zwaar op de maag. Het kan je wakker houden en dat is nu nét niet hetgeen wat je wilt. Probeer daarom na 20:00 niets meer te eten, zodat je lichaam tot rust komt. Hetzelfde geldt voor drank. Alhoewel het een uiterst goed slaapmutsje is, verstoort alcohol de kwaliteit van de slaap. Door alcohol slaap je lichter en word je hoogstwaarschijnlijk een stuk minder fris wakker dan dat je gehoopt had.

Uitgerust wakker worden
Uitgerust wakker worden

Ben jij een goede slaper? Of kan je deze tips wel gebruiken?

Over Manon

Manon houdt zich bezig met het assortiment. Ze selecteert beeldmateriaal, heeft contact met de merken en leveranciers en zorgt er mede voor dat alles piekfijn op de website staat. Wanneer er tijd is schrijft ze graag een blog over nieuwe trends, collecties of een interessant slaapfeitje!

Meer over Manon
Gerelateerde producten