Hartje zomer zijn de dagen lang en zonnig. Het is tot ’s avonds laat licht en je lijkt maar niet moe te worden. Veel later dan je gewend bent kruip je in bed, maar de volgende ochtend ben je gewoon weer vroeg uit de veren. Je voelt je uitgerust, het is buiten al lekker weer en je humeur is ook wel eens slechter geweest. Het lijkt haast alsof je in de zomer minder slaap nodig hebt, maar is dat wel zo?
Veel mensen hebben in de zomer de neiging om een ander slaapritme aan te nemen. Wellicht heb je dit zelf ook al aan den lijve ondervonden. Omdat het relatief laat donker wordt kost het je niet veel moeite om laat op te blijven. Wanneer je probeert om wel vroeg te gaan slapen, gaat dat niet zo gemakkelijk als anders. Hoe komt dat?
Waarom we minder slapen in de zomer
Het slaperige gevoel wordt veroorzaakt door het slaaphormoon melatonine. De aanmaak hiervan begint zodra het buiten donkerder wordt. In de zomer valt de duisternis pas laat op de avond in, terwijl dat ’s winters al aan het einde van de middag gebeurt. Het is dus logisch dat je jezelf ’s zomers ook veel later moe begint te voelen.
Het waakhormoon cortisol doet het omgekeerde als het ’s ochtends licht begint te worden. Het laat je hartslag stijgen waardoor je wakker wordt en het maakt je alert. Daarnaast krijg je er een gratis energieboost en goed humeur bij. In de zomermaanden blijk je, ook na een korte nacht, prima vroeg op te kunnen staan. Maar zijn die kortere nachten wel zo gezond?
Met het beste beddengoed van Smulderstextiel ontwaak je het hele jaar door met een goed humeur!
Kunnen we die uren slaap missen?
Je zult in de zomer dan weliswaar niet zoveel merken van een paar uur minder slaap, uiteindelijk kom je die gemiste uren wel gewoon tekort. In principe heb je het hele jaar door evenveel slaap nodig, dus ook ’s zomers. Zeker wanneer jij er, zoals velen met jou, in de zomerperiode een actievere levensstijl op na houdt dan ’s winters.
Graag willen we je er nog eens aan herinneren dat genoeg slapen gewoon hartstikke gezond is en je wijzen op de slechte gevolgen van een te korte nachtrust. Bovendien is het bewezen dat er in de zomer veel meer slecht uitgeruste personen een verkeersongeval veroorzaken dan in de winter… in Finland. Daar wordt het tijdens bepaalde zomernachten namelijk helemaal niet donker. Dit extreme fenomeen kennen we hier gelukkig niet, maar het geeft alleen maar aan dat we het effect op de nachtrust serieus moeten nemen. De invloed is het grootst bij mensen die in een lichte slaapkamer slapen.
Tips om ook in de zomer genoeg te slapen
- Doe geen dutjes overdag zodat je ’s avonds niet nog té uitgerust bent.
- Plan geen activiteiten in de avond en ga nog vroeger dan in de winter in bed liggen met een boek. Je hebt dan genoeg tijd om het gebrek aan melatonine te compenseren en het lezen maakt slaperig.
- Maak je slaapkamer zo donker mogelijk met een rolluik of donkere gordijnen. Je lichaam heeft dan niet in de gaten dat het buiten licht is.
- Zorg voor de juiste slaaptemperatuur. In de zomer is dat extra belangrijk omdat de zon nog tot laat op je raam kan schijnen en zo de boel verwarmt. Lees ook deze tips!
Slaap jij in de zomer ook korter dan in de winter?