SALE: tot 50% korting!
Met je kinderen in hetzelfde bed slapen? Wel of niet doen?

Met je kinderen in hetzelfde bed slapen? Wel of niet doen?

Kruipen jouw kinderen nog weleens bij jou in bed? En dat terwijl ze al groot genoeg zijn om in hun eigen kamer te slapen. Is het dan de hoogste tijd om een einde aan deze gewoonte te maken of kan het samen slapen geen kwaad?

Veel ouders vinden het hartstikke knus om met het hele gezin in één bed te slapen. Dat kinderen ’s nachts gezellig tussen hun ouders in kruipen is vrij normaal en het kent ook vele voordelen. Toch kan het samen slapen, naast de gezelligheid, op den duur ook problemen veroorzaken. Hoe ga je daar het beste mee om?

Samen slapen met je baby

Het begint natuurlijk al wanneer je kind nog piepklein is. Als ouder houd je je baby het liefst zo goed mogelijk in de gaten en dat gaat het beste als hij ’s nachts in dezelfde slaapkamer ligt. Je baby hoeft dan niet eerst te gaan huilen om je aandacht te trekken. Bovendien slaapt een baby vaak beter als hij warm en vertrouwd tegen je aan ligt dan in zijn eigen wiegje. Voor papa en mama is het een stuk makkelijker om in te grijpen, door even de deken goed te leggen of de slaaphouding van de baby te verbeteren. Vaak gaat dit zelfs automatisch tijdens het slapen. Het samen slapen geeft je baby een gevoel van veiligheid en het versterkt de gezinsband.

Co-sleeper

Je baby in je eigen bed leggen is echter niet aan te raden. Het is dan wel ontzettend knus, maar hij kan bedolven worden onder je dekbed of, misschien nog wel erger, onder jóu! Wil je toch genieten van de voordelen van het samen slapen, maar wel op een veilige manier? Dan is een co-sleeper de beste optie. Die kun je zo dicht als je wilt tegen je bed aan zetten, terwijl ieder dan toch zijn eigen beddengoed heeft. Voor de baby voldoet een deken en laken meestal al.

Samen slapen kan ook heel goed (én veilig) met je kleintje in een co-sleeper!
Samen slapen kan ook heel goed met je kleintje in een co-sleeper!

Gezelliger wakker worden

Ook als ze al wat groter zijn is het hartstikke leuk om met je kids aan je zijde wakker te worden. Daarnaast is de vroege ochtend een goed moment om heerlijk ontspannen een praatje te maken en de planning voor die dag door te nemen. Op een rustige dag als de zondag kun je bovendien de tijd nemen om uitgebreid te ontbijten met het hele gezin op bed. De Amerikaanse Joanne Crawford toonde in 1994 met haar onderzoek in Baskenland aan dat kinderen die vroeger bij hun ouders in bed hebben geslapen later gelukkiger worden en beter met intimiteit om kunnen gaan.

Apart slapen maakt zelfstandig

Naar schatting slaapt wereldwijd driekwart van de ouders samen met hun kind. Geen enkel ander zoogdier dan de mens laat zijn kind alleen slapen. In veel culturen wordt het apart laten slapen van je kind dan ook gezien als verwaarlozing. Toch zijn er genoeg mensen die beweren dat je baby er van kleins af aan baat bij heeft om in een eigen kamer te slapen. Vanaf de jaren ’30 van de vorige eeuw werd, met name in westerse culturen zoals de Verenigde Staten en Groot-Brittannië, een onafhankelijke slaap gezien als noodzakelijke ontwikkeling voor de baby. Volgens die gedachtegang moeten kinderen leren zelfstandig te worden, omdat dit in de moderne samenleving ook overdag van hen verwacht wordt. Bovendien dient een kind ook te leren zichzelf ’s nachts te kalmeren als zij niet in slaap kunnen komen.

Trotse kids

Je kinderen zullen trots zijn dat ze dingen helemaal zelf kunnen, zoals aankleden, tanden poetsen, wassen en dus ook slapen. Het moet ook normaal worden voor je kind om naar slaapfeestjes en logeerpartijen te gaan zonder in paniek te raken omdat jij niet in de buurt bent.

Wanneer betrekt je kind zijn eigen slaapvertrek?

Uiteindelijk kun je zelf het beste aanvoelen of je kind toe is aan een aparte slaapplek, of dat nu op een leeftijd van 3 maanden, 6 jaar, 12 jaar of nog ouder is. Misschien zijn je kinderen wel dusdanig gegroeid dat er simpelweg geen ruimte meer is in het bed en het ten koste gaat van jouw slaap. Als je het zelf tijd vindt worden dat je kind apart gaat slapen maar je kind zelf nog niet, kun je als tussenstap een apart bed in je slaapkamer zetten.

Zeg (nooit) nooit

Natuurlijk kan het bij een nachtmerrie, na het kijken van een enge film, of bij ziekte geen kwaad om alsnog je kind een nachtje bij jou in bed te laten slapen. Spreek dan wel af dat hij de volgende nacht weer gewoon in zijn eigen bed slaapt. Zo verval je niet in oude gewoontes. Wordt het je weer iets te vaak dat hij erbij komt liggen? Wees dan wel consequent en breng je kind keer op keer terug naar zijn eigen bed. Na een tijdje leert hij het wel af. Eén keer toegeven kan funest zijn, want je zet zo de spreekwoordelijke deur op een kier. Beloon je kind als hij een nacht of zelfs een week niet uit bed is gekomen. Doe ze bijvoorbeeld een leuk kinderdekbedovertrek cadeau. Dan zijn ze helemaal in hun nopjes met hun eigen slaapkamer!

Kruipt jouw kind ook nog weleens bij jou in bed?

Bron: jmouders.nl, gezondheidsnet.nl, oudersvannature.nl, oudersvannu.nl
Over Nigel

Content medewerker Nigel helpt je graag allerlei uitdagingen op slaapgebied te overwinnen. Hij deelt merkwaardige slaapweetjes en laat je kennismaken met verrassende producten in ons assortiment die jou helpen een betere slaper te worden.

Meer over Nigel
Gerelateerde producten