Black Friday: de maximale korting nu online!
Minder zweten in bed, hoe doe je dat?

Minder zweten in bed, hoe doe je dat?

Plotseling schrik je wakker. Enkele ogenblikken geleden zat je nog in een vrije val van een hoog flatgebouw. Je bent opgelucht dat het niet echt was, maar je ligt nog na te trillen. Bovendien stroomt het zweet nu wel uit alle hoeken en gaten je lijf uit. Je besluit je nog maar eens om te draaien… in een drijfnat bed, pffff! Zijn zulke zeiknatte plaknachten voor jou eerder regel dan uitzondering? Lees dan nu wat je tegen overmatig zweten in bed kunt doen.

Toen je ging slapen leek je nog nergens last van te hebben. Niet te warm, niet te koud, en geen druppel zweet te bekennen. In je slaap gaat het echter mis en gutst het overal uit je lichaam. Zodra je ’s ochtends wakker wordt, drijf je haast je bed uit. En dat is als je geluk hebt, want meestal zul je halverwege de nacht badend in het zweet wakker worden. Of het nu zomer of winter is, al woelend met een gekookt lichaam in een klam bed kun je daarna niet meer goed verder slapen, met alle nare gevolgen van dien.

Waarom we zweten in bed?

Zweten is nuttig. Jij vindt misschien van niet, omdat je het alleen maar als iets lastigs ervaart, maar daar denkt je lichaam anders over. Als een doorgeslagen perfectionist probeert die jouw temperatuur namelijk altijd rond de 37° te houden. Zit je daar boven, dan worden zweetklieren in je huid aan het werk gezet. Het zweet dat van je huid verdampt, voert warmte af en zorgt zo voor de nodige verkoeling.

Transpireren is dus een normale gang van zaken, alleen komt het bij de een veel vaker voor dan bij de ander. Als je last hebt van overmatig zweten in bed, kunnen daar veel mogelijke oorzaken voor zijn. Of het nu komt door je voeding, verkeerd beddengoed, nachtmerries of een hittegolf, het zorgt er in ieder geval voor dat je temperatuur omhoog gaat en je lichaam zweet aanmaakt. Dit merk je vooral op je voorhoofd en rug, maar eigenlijk zweet je over je hele lichaam. Dit is funest voor een goede nachtrust.

Minder zweten in bed

Wat te doen bij overmatig nachtzweten?

Om slaap te kunnen vatten moet je lichaamstemperatuur juist licht dalen. Gelukkig hebben wij 8 tips om voorgoed af te rekenen met die klamme nachten. Meestal hoeft het vele transpireren maar een tijdelijk probleem te zijn en is er verder niets ernstigs met je aan de hand. De volgende tips zullen in dat geval helpen:

1. Doe ’s avonds rustig aan

Bouw de avond stapsgewijs af naar het moment dat je naar bed gaat. Een avondritueel zonder zware fysieke inspanningen beperkt ook de mate waarin je lichaam ’s nachts actief blijft. Het is niet erg om ’s avonds te sporten, maar liever niet vlak voordat je moet gaan slapen. Probeer dat dus relatief vroeg op de avond te doen. Neem vervolgens een douche die aan het begin warm is en aan het einde steeds kouder wordt. Alleen warm of koud douchen en je ligt direct te zweten in bed.

2. Probeer te ontstressen

Wie angstig is en veel stress heeft, zal vanwege het hormoon adrenaline een hogere hartslag en bloeddruk hebben. Dit vergroot de kans op nachtelijk transpireren. Werk er dus aan om je stress te verminderen, bijvoorbeeld door middel van meditatie en yoga. Je zorgt er dan voor dat het minder druk is in je hoofd en je niet oververhit maar ontspannen in slaap kunt vallen. Ook is de kans op een nachtmerrie een stuk kleiner.

3. Weet wat je inneemt

Het eten van sterk gekruide of pittige maaltijden zou ook van invloed zijn op de hoeveelheid zweet die je aanmaakt tijdens de nacht. Zeker als je dit vlak voor bedtijd doet. Hetzelfde geldt voor koffie drinken en roken. Probeer deze consumptiegoederen tot een minimum te beperken. Ook het drinken van alcohol is af te raden, omdat je maag, lever en darmen dat moet verwerken en je lichaam dan ’s nachts actief bezig is. Slik je medicijnen? Lees dan eens in de bijsluiter of overmatig zweten een mogelijke bijwerking is. Ten slotte is het ook een goed idee om ’s avonds niet te veel te drinken, maar je vochtinname zo goed mogelijk te verdelen over de gehele dag.

4. Kies passend beddengoed

Eerst het dekbed over je heen, dan weer van je af, en dan weer over je heen. Herhaal jij dit ook voortdurend? Dan zit het er dik in dat je dekbed te warm is. Voor veel mensen is het prettig dat het dekbed erg goed isoleert. Als je het echter snel warm hebt, is je behoefte hieraan minder groot. Je hebt dan baat bij een dunner en luchtiger dekbed, of in ieder geval een dekbed met anti-transpiratie eigenschappen. Daarin vallen dekbedden uit iedere warmteklasse. Het gehele jaar onder een zomerdekbed slapen is niet per sé nodig. Een dekbed met een vulling van bamboe is uitermate geschikt, aangezien de vochtopname van dit materiaal extra hoog ligt.

Als je samen slaapt met een partner kan dit wel problemen opleveren. Wat voor de één prettig is, slaapt voor de ander namelijk totaal niet fijn. Neem dus ieder een eigen dekbed dat aansluit bij jullie voorkeuren. Dan lig je ook niet in de warmte van de ander. Bovendien hoef je je ook minder te schamen voor de nare geurtjes die je transpiratie veroorzaakt. Is dat geen punt? Denk dan eens na over een partnerdekbed. Ook bij de rest van je beddengoed kun je slimme keuzes maken om zweten in bed te verminderen. Slaap onder een dekbedovertrek van katoen of, tijdens extra hete nachten, alleen onder een laken.

5. Ga voor luchtige nachtkleding

Als je slaapt in een warme pyjama of met een dikke trui aan, werk je nachtelijk zweten in de hand. Trek zo min mogelijk nachtkleding aan of slaap naakt, al moet je het natuurlijk ook weer niet te koud krijgen. Vind je het toch fijn om goed aangekleed in bed te stappen, doe dan meerdere laagjes aan. Zodra je merkt dat je het te warm hebt, kun je eenvoudig een laagje uittrekken, zonder dat je je helemaal om hoeft te kleden.

6. Doe wat aan je slaapkamertemperatuur

Is het bij jou soms net een sauna in je slaapkamer? Hoe heter, hoe beter! Alleen niet in dit geval, want je zweet als een otter. Neem dus maatregelen om de temperatuur te verlagen, bijvoorbeeld door goed te ventileren of te zorgen voor een degelijke zonwering. Meer tips om de slaapkamer op temperatuur te houden vind je hier.

Minder zweten in bed

Uiteraard zijn er ook oorzaken waardoor je ’s nachts veel zweet, die lastiger aan te pakken zijn. Als je koorts hebt of in de overgang zit bijvoorbeeld. Door hormonale veranderingen krijgen de meeste vrouwen in de menopauze te maken met schommelingen in lichaamstemperatuur. Ook ademhalingsproblemen of slaapapneu kost je lichaam energie waardoor je kan gaan zweten. Daarnaast kan het overmatige transpireren ook een mogelijk erfelijke aandoening zijn waarvan de oorzaak nog niet bekend is. Er is dan sprake van hyperhydrosis. Als de tips niet helpen en het zweten in bed na enige tijd niet afneemt maar juist toeneemt, is het verstandig je huisarts in te schakelen. Tot slot hebben we nog een aantal tips om je nachten in de tussentijd toch zo prettig mogelijk te maken:

7. Gebruik een matrasbeschermer

Doe altijd een matrasbeschermer oftewel molton hoeslaken rond je matras. Omdat jij relatief veel vocht verliest is zo’n molton voor jou een must have als je langer wilt genieten van je matras. Hetzelfde geldt voor je hoofdkussen. Die kun je maar beter voorzien van een kussenbeschermer of molton kussensloop anders gaat de kwaliteit van het kussen dankzij het zweet van je voorhoofd razendsnel achteruit.

8. Wees voorbereid op nachtzweten

Zorg ervoor dat je nachtrust zo min mogelijk wordt verstoord zodra je ’s nachts zwetend wakker wordt. Dit doe je door een handdoek gereed te leggen naast je bed. Als het dan weer zo ver is, kun je die als droogdoek in bed leggen. Door vervolgens ook je dekbed om te draaien zul je weer het idee hebben dat je in een fris bed ligt!

Word jij weleens zwetend wakker?

Over Nigel

Content medewerker Nigel helpt je graag allerlei uitdagingen op slaapgebied te overwinnen. Hij deelt merkwaardige slaapweetjes en laat je kennismaken met verrassende producten in ons assortiment die jou helpen een betere slaper te worden.

Meer over Nigel
Gerelateerde producten