Vergeet jij vaak dingen? Wellicht slaap je dan te kort, of juist te lang! We weten allemaal dat zeven à acht uur slaap noodzakelijk is om goed te kunnen functioneren. Slaaptekort heeft namelijk slechte invloed op ons geheugen en onze gezondheid. Maar wist je ook dat te lang slapen een negatief effect kan hebben op je geheugen? Dit zou voor volwassenen maar vooral voor pubers gelden, blijkt uit opmerkelijk onderzoek.
Te veel slapen heeft negatieve invloed op je geheugen
Uit een onderzoek aan de University College van Londen blijkt dat te lang slapen net zo’n negatief effect heeft op je geheugen als te kort slapen. Het onderzoek betrof een memoryspel dat werd gespeeld onder maar liefst 400.000 proefpersonen met een verschillende hoeveelheid slaap. De proefpersonen moesten tijdens het onderzoek 6 paren aanwijzen die ze even daarvoor omgekeerd hadden zien liggen. De proefpersonen met 7 uur slaap presteerden hierbij het best. De mensen die 9 uur hadden geslapen scoorden echter even slecht als de mensen die een nachtrust hadden van amper 5 uur.
Langer slapen leidt vermoedelijk tot slechte slaapkwaliteit
Experts vermoeden dat de oorzaak ligt in de slaapkwaliteit en het soort slaap. De deskundigen denken dat langer slapen leidt tot een slechtere slaapkwaliteit, waardoor delen van de hersenen niet meer goed met elkaar kunnen communiceren. Met als gevolg dat er cognitieve stoornissen ontstaan. Dat weinig slaap slecht is voor het geheugen was natuurlijk al bekend, maar deze nieuwe resultaten zijn toch vrij opmerkelijk. Andere studies hebben ook geheugenstoornissen en verminderde cognitieve functie aangetoond bij mensen die te veel slapen. Verder onderzoek is nodig om de exacte oorzaak te achterhalen.
Is jouw geheugen soms ook als een vergiet? Probeer eens een vast slaapritme aan te houden waarbij je aan zo’n 7 à 8 uur slaap komt. Meer slaaptips vind je hier.