Hoor jij wel eens van jouw vriend(in) dat je de vreemdste verhalen hebt verteld afgelopen nacht? Dan behoor jij tot die vijf procent van de bevolking die regelmatig praat tijdens het slapen. Maar hoe komt dit eigenlijk? En waarom praat de één wel en de ander niet?
Praten in je slaap
Praten in je slaap is een vorm van parasomnie. Dit is een stoornis waarbij mensen vreemd gedrag vertonen tijdens hun slaap. Het praten verschilt van persoon tot persoon. De een vertelt hele verhalen met volzinnen en de ander mompelt wat woorden. In de meeste gevallen zijn slaappraters zich niet bewust van het praten en kunnen ze zich het niet herinneren. Praten in je slaap is niet schadelijk voor je gezondheid, maar het kan wel een bijverschijnsel zijn van andere slaapstoornissen, zoals nachtelijke paniekaanvallen, slaapapneu en narcolepsie. Iedereen heeft er wel eens last van, maar gemiddeld komt het vaker bij mannen voor. Slechts vijf procent van de volwassenen praat regelmatig in zijn slaap. Bij kinderen is het minder zeldzaam, want ongeveer de helft van de kinderen praat wel eens in zijn slaap.
Oorzaak
Praten in je slaap wordt vooral veroorzaakt door stress, depressie, angst, te kort aan slaap, alcohol en koorts, maar ook door emotionele of indrukwekkende films en boeken. Wanneer je voor het slapen een film kijkt, kan dit het praten in je slaap versterken. Mensen die overdag angstig zijn of onder druk staan, praten vaker in hun slaap. Hierdoor kan de prater vijandig gedrag vertonen of opeens heel boos zijn. Het kan ook ontstaan als iemand met de slaper gaat praten. Naast deze oorzaken is er een andere oorzaak die vaak bepalend is of iemand wel of niet praat in zijn slaap. Onze hersenen laten twee stofjes vrij als we in slaap vallen: glycine en gamma-aminoboterzuur (GAB). Deze stofjes zorgen ervoor dat we een soort van ‘verlamd’ raken en dus geen ongewenste bewegingen maken in onze slaap. Bij de meeste mensen werken dan ook de stembanden niet. Alleen bij sommige mensen is dit niet het geval en daardoor gaan deze mensen praten in hun slaap.
Slaapcyclus
Wanneer je slaapt, maken je hersenen een slaapcyclus door. Deze cyclus wordt verdeeld in vijf fasen en elke fase heeft zijn eigen doel. Het praten in je slaap kan in iedere slaapfase voorkomen. Hoe lichter de slaap, hoe beter je verstaanbaar bent. De slaapfase waarin je op dat moment in verkeert bepaalt dus of het alleen mompelen is of dat er hele verhalen worden verteld. Daarnaast heeft praten niets te maken met dromen, terwijl dit vaak met elkaar wordt geassocieerd. Tijdens een droom is er juist minder kans op praten, omdat je je dan bevindt in de droomfase. In deze fase ben je tijdelijk ‘verlamd’ en dit maakt praten onmogelijk.
Behandeling
Praten in je slaap is niet schadelijk, maar wanneer je vaak praat in je slaap kun je er een slaapgebrek of -stoornis aan overhouden. Daarnaast is het vooral vervelend. De slaapprater schaamt zich vaak en is soms bang om bij iemand anders te logeren. Je kunt zelf een aantal dingen doen om het praten te verminderen. Ga op regelmatige tijden naar bed en richt je kamer zo comfortabel mogelijk in. Hierdoor voel jij je op je gemak. Daarnaast helpt het om geen inspanningen meer te doen vlak voor het slapen gaan. Het praten wordt namelijk erger wanneer je gestrest bent. Neem dus rust voordat je gaat slapen en doe eventueel ontspanningsoefeningen. Voor de bedpartner kan het ook irritant zijn, omdat hij of zij wakker wordt gehouden door de slaapprater. Oordopjes kunnen hier uiteraard tegen helpen. De bedpartner kan het beste niet terug praten en geen vragen stellen, omdat dit boosheid kan uitlokken. Neem de slaapprater vooral niet te serieus, want het is vaak totale onzin wat hij of zij vertelt.