Voel jij je overdag altijd slaperig en ronk je ’s nachts heel de buurt bij elkaar? Wellicht heb je dan last van slaapapneu. Ruim 600.000 Nederlanders lijden aan deze aandoening en de ziekte is gevaarlijker dan je denkt. Wat is slaapapneu? Hoe herken je slaapapneu? En wat je kun je er tegen doen?
Wat is slaapapneu?
Slaapapneu betekent letterlijk ‘niet ademen tijdens de slaap’. Bij slaapapneu treden er tijdens het slapen veelvuldig ademstops op – de zogeheten apneus. Door deze adempauzes wordt je nachtrust vaak ernstig verstoord, want je wordt gedurende de nacht steevast wakker of je gaat over in een lichtere slaap. Met als gevolg dat je overdag gesloopt bent. Je voelt je futloos en slaperig, maar je hebt geen idee waar die vermoeidheid vandaan komt.
Hoe herken je slaapapneu?
Slaapapneu is te herkennen aan een aantal symptomen. Eén van de indicaties kan luid snurken zijn. Zaag jij ’s nachts een heel bos om? Dan zou het zo kunnen zijn dat je slaapapneu hebt. Maar het hoeft niet: al snurkt circa 30% van de volwassenen, slechts 4% hiervan lijdt aan slaapapneu. Een tweede indicatie is het hebben van tijdelijke ademstops. Doordat je lichaam ontspant, ontspannen ook de spieren in je keel waardoor de ademruimte nauwer wordt. Hierdoor treden de ademstops op, van wel 10 seconden of langer, vaak meermalen per uur. Zelf merk je hier niks van, maar een ander, bijvoorbeeld je partner, kan dit uiteraard wel opmerken. Daarnaast kan een verstikkend gevoel, nachtzweten, wakker worden met hoofdpijn en een droge mond wijzen op de aandoening.
Gevolgen van deze aandoening
Slaapapneu is gevaarlijker dan je denkt en brengt vele gezondheidsrisico’s met zich mee. Het verhoogt het risico op tal van andere gezondheidsproblemen, denk aan een te hoge bloeddruk, hartproblemen, hartaanval, beroerte, impotentie en slaperigheid overdag. Dat laatste klinkt misschien het minst heftig, maar er kunnen levensgevaarlijke situaties ontstaan wanneer iemand met slaapapneu wegdommelt achter het stuur.
Oorzaken van slaapapneu
Het ontstaan van slaapapneu kan diverse verklaringen hebben. Zo kan het erfelijk zijn of ontstaan door een bepaalde levensstijl. De oorzaken van slaapapneu moeten veelal worden gezocht bij overgewicht, roken, slaapmiddelgebruik, chronisch nier- of hartfalen, longafwijkingen, erfelijke factoren of afwijkingen rond de keel, neus, oor en kaak.
Wat kun je doen tegen slaapapneu?
Er bestaan diverse mogelijkheden voor behandeling van slaapapneu. Allereerst kun je zelf stappen ondernemen om de klachten van slaapapneu te verminderen of te stoppen. Je kunt je leefwijze aanpassen:
- Bereik en behoud een gezond gewicht: heb je last van overgewicht? Val een paar kilo’s af.
- Beweeg meer: beweeg minstens 30 minuten per dag, een wandeling in de buitenlucht kan de slaapapneu al verminderen.
- Vermijd alcohol en kalmerende middelen: het is aangetoond dat alcohol en kalmerende middelen de keelspieren, die nodig zijn om te kunnen ademhalen, laten ontspannen.
- Stop met roken: roken kan bijdragen aan de ontwikkeling van ontstekingen in de luchtwegen waardoor je nachtrust wordt verstoord. Rokers hebben dan ook drie keer zoveel kans om slaapapneu te krijgen dan niet-rokers.
- Zorg voor een regelmatig dag- en nachtritme: Mensen met slaapapneu doen vaak overdag nog dutjes tussendoor om aan hun verplichtingen te kunnen voldoen, maar hierdoor ontregelt de biologische klok wat zorgt voor een nog slechtere nachtrust.
Behandeling van ademstops
Daarnaast kun je contact opnemen met je huisarts en doorverwezen worden naar een slaapkliniek voor apneu. In een gespecialiseerd slaapcentrum kan vastgesteld worden of je lijdt aan slaapapneu en welke behandeling voor jou het meest geschikt is.
- MRA (Mandibulair Repositie Apparaat): bij een milde vorm van slaapapneu wordt vaak een beugel gebruikt die ervoor zorgt dat de tong niet naar achteren zakt.
- CPAP (Continuous Positieve Airway Presssure): bij een ernstige vorm van slaapapneu is positieve druk beademing via een luchtpomp vaak de beste optie. De pomp haalt extra lucht uit de slaapkamer en blaast deze via een slang met masker in je neus, waardoor de luchtwegen worden opengehouden.
- Operatie: soms is een operatieve ingreep noodzakelijk om de luchtweg te verbeteren, bijvoorbeeld bij een scheef neustussenschot of grote keelamandelen.