Heerlijk in slaap vallen op je zij, het is voor veel mensen dagelijkse kost. Voor jou ook? Dan behoor je tot de grote groep zijslapers. Er bestaan de nodige feiten en fabels omtrent de zijligging. Zo zou het slapen op de linkerzij het beste zijn en bestaan er ook speciale hoofdkussens voor zijslapers. Wij geven je graag meer uitleg en natuurlijk ook advies!
Kies voor je linkerzij
In de Oosterse geneeskunde Ayurveda wordt het slapen op de linkerzij aangeprezen. Het zou het beste zijn voor de werking van de organen. Aan de linkerkant van het lichaam bevindt zich bijvoorbeeld het lymfesysteem. Slapen op de linkerkant zou de afvoer van giftige en afvalstoffen bevorderen. Daarnaast zijn er nog meer voordelen volgens deze Ayurveda theorie:
- Het zou beter zijn voor je hart.
- Het zou goed zijn voor de maag en darmen.
- Slapen op de linkerzij zou rugklachten verminderen.
- Het zou de werking van de nieren en milt verbeteren.
Het klinkt natuurlijk allemaal erg mooi en positief, echter bestaat er volgens diverse artsen en onderzoekers geen zogenaamde ‘linkerzij-slaaptheorie’ die de werking van de organen bevordert. Er wordt door hen geen voorkeur gegeven aan de linker- of rechterzij. Het kiezen van een slaappositie is een geheel natuurlijk proces, waar vanzelfsprekend wel voor- en nadelen aan kleven. Een goede ondersteuning van de nek, schouders en wervelkolom is in ieder geval altijd het belangrijkst. Dit kun je met zowel een zijligging als het slapen op de rug bereiken. In dat geval zullen we moeten kijken naar andere voordelen van de zijligging ten opzichte van overige slaaphoudingen.
De zijligging is comfortabel
We hoeven je niet uit te leggen dat het slapen op de zij comfortabel is. Het gros van de mensen valt het liefst in slaap op de linker- of rechterkant. Let hierbij wel op dat de nek en rug goed worden ondersteund met een passend hoofdkussen. Een zogenaamd zijslaapkussen vult de ruimte op tussen de schouder en nek, waardoor de wervels het minst worden belast. Natuurlijk speelt een goed matras hierin ook een belangrijke rol.
Ook voor zwangere vrouwen is het aanbevolen om op de zij te slapen. Deze houding bevordert namelijk de bloedcirculatie tussen moeder en kind. Ook wanneer je last hebt van oprispend maagzuur kan het aannemen van de zijligging dit helpen te verminderen.
Slapen op de rug is het best
De beste slaaphouding is de rugligging. Plat op je rug is de meest natuurlijke houding, zonder dat wervels onnodig veel worden belast. Ook de spieren bevinden zich in een neutrale stand wanneer je op je rug slaapt. We kunnen tevens stellen dat het slapen op de rug de ideale houding is voor mensen die last hebben van de nek, schouders of rug. Een bijkomend nadeel is wel dat het snurken bevordert, al moeten we dat misschien maar voor lief nemen 😉 .
Slapen op je buik is het slechtst
Op je buik in slaap vallen kan in het begin erg comfortabel zijn, maar het kan leiden tot chronische nekklachten. Doordat je al liggend op je buik je nek naar links of rechts moet draaien, bevinden de nekwervels zich in een ongemakkelijke positie. Ook ligt je hoofd hoger dan je rug, wat ook geen prettige houding is voor zowel de nek als rug. Een afrader dus!
Het beste zijslaapkussen voor de zijslaper
Wanneer je tot de groep zijslapers behoort wil je natuurlijk weten welk hoofdkussen het beste bij jouw slaaphouding past. Een hoofdkussen is over het algemeen bedoeld ter ondersteuning van de nekwervels. Zodra je op je zij ligt, ontstaat er een flinke ruimte tussen het hoofd en de schouders. Een kussen voor zijslapers dient deze ruimte op te vullen, zodat de nek en rug in een zo recht mogelijke positie liggen. Laatst hebben wij een top 10 opgesteld met de beste hoofdkussens, hier staan ook enkele zijslaapkussens tussen!
Het box model is bij uitstek geschikt voor de zijslaper en wordt ook wel het ideale zijslaapkussen genoemd. Een box model heeft een opstaande rand, waardoor het hoofdkussen dikker en steviger is. Een punt model hoofdkussen is echter ook geschikt voor de zijslaper, mits het stevig is én voldoende steun aan de nekwervels biedt. In ons online assortiment tref je een ruim assortiment aan kussens voor zijslapers. Hieronder een kleine impressie:
Behoor jij ook tot de groep zijslapers?