SALE: tot 50% korting!
Heb ik eigenlijk wel een hoofdkussen nodig?

Heb ik eigenlijk wel een hoofdkussen nodig?

Slapen zonder kussen vermindert rimpels, brandend maagzuur, nekpijn en rugklachten. Dat klinkt goed! Ware het niet dat het slechts geldt voor een klein groepje mensen. Het is namelijk niet voor iedereen een verstandige keuze om zonder hoofdkussen te slapen. Lees snel of jij daarbij hoort!

Al gedurende een lange tijd zijn mensen het gewend het hoofd ergens op te laten rusten gedurende de nacht. Onze voorouders uit de prehistorie sliepen 7000 jaar geleden al met hun hoofd op een stapel stenen met daarover een dierenvacht. Tegenwoordig zijn de kussens gelukkig een stuk comfortabeler. Toch gaan er links en rechts geluiden op dat het beter is om helemaal zonder hoofdkussen te slapen. Dit zou verschillende voordelen hebben. Maar let op: niet voor iedereen is het een verstandig besluit!

Welk nut heeft een hoofdkussen eigenlijk?

De functie van je hoofdkussen is heel simpel: overdag ben je zelf in staat om je hoofd en daarmee je nek en rug recht te houden maar ’s nachts niet. Je kussen neemt dan deze taak over. Zodra je in slaap valt ontspan je namelijk je nekspieren en laat je je hoofd hangen. De manier waarop je ligt bepaalt welk soort hoofdkussen die klus het beste op zich kan nemen.

Welke nadelen kleven er aan een hoofdkussen?

Buik- en zijslapers kunnen vouwen en rimpels in het gezicht overhouden aan het slapen op een kussen. Daarnaast kun je geregeld last krijgen van een slapende arm, zeker als je die onder het kussen legt. Op zich is dat voor een enkele keer onschuldig, maar op de lange termijn kan het spieren en zenuwen aantasten. Verder kan je kussen een bron zijn van bacteriën en vuil dat een slechte invloed heeft op je gezichtshuid. Omdat je huid vanwege het kussen niet kan ademen en moeite heeft met transpireren krijg je een vettige huid en is de kans groot op acne, puistjes en mee-eters. Hierdoor beland je in een negatieve spiraal omdat ook het kussen weer sneller vies wordt en al gauw iets weg heeft van een vieze spons. Niet zo fris om daar als buik- of zijslaper met je gezicht op te liggen.

Slaap je op je zij?

Als zijslaper is er echter geen ontkomen aan. Zonder hoofdkussen slapen gaat haast niet en kan zelfs leiden tot artrose. Probeer het maar eens uit, dan begrijp je wel waarom; zonder kussen of op een te dun hoofdkussen bungelt je hoofd schuin naar beneden en trek je je nekwervels uit hun fatsoen. Bovendien komt er teveel druk te staan op de schouder waarop je ligt. Slaap dus altijd op een hoofdkussen dat even dik is als de afstand van je schouder tot je nek. Hoe breder je schouders, hoe dikker je kussen. Maar pas op: ook als je kussen te dik is komt je ruggengraat in een gebogen lijn te liggen. Lees ook onze tip om je hoofdkussen schoon en fris te houden en lees hier wanneer het kussen aan vervanging toe is.

Speciaal voor zijslapers: Snoozing Norway synthetisch medium hoofdkussen - Heb ik eigenlijk wel een hoofdkussen nodig?
Speciaal voor zijslapers: Snoozing Norway synthetisch medium hoofdkussen

En als ik op mijn rug lig?

Als rugslaper is er een kleine kans dat je ’s nachts zonder kussen kunt. Het grote gevaar is dat je hoofd te ver naar achteren valt. Dat zorgt voor spanning in je schouders en nek, zeker als je armen richting je benen langs je lichaam liggen. Om te ontspannen kun je dan het beste je armen langs je hoofd leggen, al is dat wel even wennen. Toch zorgt een lekker hoofdkussen voor haast iedereen voor een betere ondersteuning. De nadelige effecten van een kussen zijn voor rugslapers minder van toepassing. Let wel op dat het kussen niet te dik is en je kin daardoor teveel richting je borst wijst. Dat kan je ademhaling verstoren en voor rug- en nekklachten zorgen. Rugslapers hebben veel baat bij een hoofdkussen met speciale neksteun.

Speciaal voor rugslapers: Silvana Support Grenat synthetisch zacht hoofdkussen - Heb ik eigenlijk wel een hoofdkussen nodig?
Speciaal voor rugslapers: Silvana Support Grenat synthetisch zacht hoofdkussen

Wie kunnen er dan wel zonder een hoofdkussen?

Als buikslaper kan het slapen op een (te dik) hoofdkussen nare gevolgen hebben. Een kussen zorgt namelijk voor een kromming in de ruggengraat en daardoor pijn in de onderrug. Daarbij ligt je hoofd altijd gekanteld naar links of rechts om goed adem te kunnen halen en is dat weer een extra belasting voor je nek. Om dit te beperken kun je een dun hoofdkussen nemen, een kussen onder je heupen leggen, of eens proberen zonder kussen te slapen. Op die manier kom je wat vlakker te liggen en wordt de druk beter verdeeld.

Cinderella Rondo synthetisch medium hoofdkussen
Speciaal voor buikslapers: Cinderella Rondo synthetisch medium hoofdkussen

 

Houd er wel rekening mee dat je eerder last zult hebben van brandend maagzuur en dat de druk op je ogen wordt vergroot als je vlakker ligt. Dit kan op den duur tot de ernstige oogziekte glaucoom leiden waarbij je zelfs blind kunt worden. Mensen met glaucoom slapen daarom juist op een extra hoog kussen.

“If it ain’t broke, don’t fix it”

Laten we voorop stellen dat je het beste niets verandert aan je kussen, laat staan wegdoen, als je elke ochtend gewoon lekker fris en fruitig wakker wordt. Heb je ’s ochtends echter klachten die je de vorige avond nog niet had? Dan is er misschien wel ruimte voor verbetering.

Mocht je ervoor kiezen om zonder kussen te gaan slapen, doe dit dan geleidelijk aan. Zo kun je bijvoorbeeld eerst een tijdje op een dunner kussen slapen of op een opgevouwen laken of handdoek die je stapsgewijs verder uitvouwt.

Heb jij weleens zonder kussen geslapen? Laat ons weten hoe dat beviel!

Snel naar:

BRON: SLAAPGOEROE.NL, SLAAPINFO.NL, WOMENSHEALTHMAG.COM, VOLKSKRANT.NL

Over Nigel

Content medewerker Nigel helpt je graag allerlei uitdagingen op slaapgebied te overwinnen. Hij deelt merkwaardige slaapweetjes en laat je kennismaken met verrassende producten in ons assortiment die jou helpen een betere slaper te worden.

Meer over Nigel
Gerelateerde producten