Altijd al slapend rijk willen worden? Jouw droom kan uitkomen! Voor onderzoek naar het effect van de ruimte en gewichtsloosheid op het lichaam zijn NASA en ESA op zoek naar mensen die twee maanden in bed willen liggen. Lijkt dat je wel wat? Lees dan snel verder.
Twee maanden bedrust
Twee maanden op bed liggen en nog geld verdienen ook. De onderzoekers willen met het bedrust experiment testen wat voor invloed de ruimte heeft op het lichaam van astronauten. Op de aarde wordt dit gesimuleerd door in een speciaal bed te liggen waarbij je hoofd iets lager (6 graden) ligt dan je voeten. Hierdoor stroomt het bloed naar je hoofd en verzwakken je spieren doordat je ze nauwelijks gebruikt. Daarnaast wordt je soms naar een soort ‘centrifuge’ gebracht om het bloed weer terug te laten stromen naar je voeten. Onderzoekers meten het effect van kunstmatige zwaartekracht. Daarmee kunnen ze manieren bedenken om de invloed van gewichtsloosheid op astronauten te verminderen. De onderzoekers bekijken de effecten op onder meer de bloedsomloop, spierkracht, stofwisseling, denkvermogen en het evenwichtsorgaan. De Amerikaanse en Europese ruimtevaartorganisaties hopen hiermee een betere manier te vinden om astronauten voor een langere tijd in de ruimte te laten doorbrengen. Omdat het een belangrijk onderzoek is worden de proefpersonen beloond met ieder €16.500.
Voor- en nadelen NASA onderzoek
Twee maanden lekker in bed blijven liggen en daarvoor flink cashen. Klinkt goed, toch? Er kleven echter wel een paar voor- en nadelen aan dit onderzoek. Enerzijds kun je ervaren hoe gewichtsloosheid voelt zonder dat je geld hebt voor een ruimtereis. Je kunt lekker niksen, je hebt twee maanden rust en kan zelfs je favoriete series kijken! Want er wordt gezorgd voor voldoende kijk- en leesmateriaal. Anderzijds, die twee maanden bedrust wordt wel heel serieus genomen: je mag niet rechtop zitten en zelfs niet je hoofd bewegen! Bovendien verlies je veel spierkracht, want je mag twee maanden lang niet bewegen. Deelname aan dit experiment moet je dus niet onderschatten.
Revalideren
Het experiment duurt in totaal 89 dagen: 15 dagen acclimatisatie, 60 dagen bedrust en 14 dagen om te herstellen. ‘Herstellen? Ik heb twee maanden niks gedaan!’ Zul je denken. Dat klopt, maar je spieren hebben twee weken revalidatie nodig om weer aan te sterken. Lijkt het nog steeds je droombaan? Ben je gezond en tussen de 24 en 55 jaar, dan kun je je aanmelden voor de volgende ronde die start in september in Keulen.