SALE: tot 50% korting!
Slecht slapen tijdens volle maan: mythe of waarheid?

Slecht slapen tijdens volle maan: mythe of waarheid?

In vele legendes en volksverhalen wordt erover gesproken en mysterieuze gebeurtenissen worden eraan toegeschreven: de volle maan. Van weerwolven tot mensen die krankzinnig worden; de meeste verhalen berusten natuurlijk niet op waarheid. Dat geldt mogelijk niet voor het verband tussen slecht slapen en de stand van de maan. Heb je weleens het gevoel gehad dat je slechter slaapt bij volle maan? Dat zou goed kunnen; uit onderzoek is namelijk gebleken dat de maancyclus wel degelijk invloed kan hebben op onze nachtrust.

Maan en mythologie

Al in de Griekse mythologie en in de middeleeuwen geloofde men dat de mens bij volle maan de gedaante van een weerwolf kon aannemen, een legende die maar al te graag in films en boeken gebruikt wordt. Een andere maanmythe is het geloof dat mensen bij volle maan vaker zelfmoord plegen, vreemd gedrag vertonen en sneller geweld gebruiken. Niets van waar, gelukkig maar! Ook het idee dat mensen slechter slapen bij volle maan werd lange tijd als een mythe gezien of als iets dat tussen de oren zat. Toch is uit Zwitsers onderzoek gebleken dat er wel degelijk een kern van waarheid in zit. Tijdens een slaaponderzoek, dat overigens helemaal niet op de maancyclus gericht was, ontdekte men per toeval een verband tussen de nachtrust en de stand van de maan. Deze toevalligheid maakt het onderzoek des te betrouwbaarder.

Slaaponderzoek

De wetenschappers ontdekten aan de hand van hersenactiviteit en oogbewegingen dat alle proefpersonen bij volle maan moeilijker in slaap vielen, minder diep sliepen en in totaal een kortere nachtrust hadden. De hersenactiviteit die bij diepe slaap hoort was zelfs gemiddeld 30 procent minder dan tijdens andere nachten. Door naar de hormoonspiegel te kijken, ontdekte men bovendien dat er minder melatonine werd aangemaakt – het lichaamseigen hormoon dat verantwoordelijk is voor het slaapritme. Dit alles had overigens niets met het licht van de maan te maken, aangezien de proefpersonen in donkere kamers zonder ramen verbleven. Kortom, alle resultaten bij elkaar genomen was het duidelijk meetbaar dat de deelnemers slechter sliepen dan gedurende de andere nachten.

Invloed van de maan

Hoewel het onderzoek kleinschalig is, geeft het wel aan dat er een verband lijkt te bestaan tussen de maancyclus en onze nachtrust. En zo gek is dat niet; de maan heeft immers ook invloed op bijvoorbeeld de zee, die springtij vertoont tijdens volle maan. De straling van de volle maan zou dan ook voor meer energie en onrust zorgen, waardoor je minder goed kunt slapen. Een mogelijk evolutionaire verklaring voor het effect op onze slaapcyclus is dat de oermens tijdens volle maan alerter moest zijn en minder diep zou moeten slapen, omdat hij eerder zichtbaar was voor roofdieren. Maar zeker is deze bewering allerminst en de maan blijft zich ondertussen gewoon in mysteriën verhullen.

Weerwolven en ander vreemd gespuis tijdens volle maan verwijzen we graag naar het rijk der fabelen. Een verband tussen de maan en onze slaapcyclus vinden wij van Smulderstextiel.nl natuurlijk wél interessant – en wellicht iets voor de slechte slapers onder ons om eens bij stil te staan.

Gerelateerde producten