Slaap je de laatste tijd slecht? Word je dikker terwijl je niet meer eet dan normaal? Of staat je relatie op springen? Grote kans dat dit door je late-night smartphone gebruik komt. Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat je door je smartphone slecht gaat slapen. Daarom moet je telefoon de slaapkamer uit.
Dit is namelijk beter voor jezelf én voor je partner, zowel voor jongeren als voor volwassenen. In deze blog leggen we uit waarom.
Late-night smartphone gebruik
We doen het bijna allemaal, nog even snel alle social media kanalen checken voor het slapen gaan. Maar dit ‘even’ wordt al snel een half uur en bij sommigen zelfs nog veel langer. Dit is niet zo raar, want overdag zijn we allemaal druk bezig en ’s avonds in bed hebben we eindelijk de tijd om onze sociale contacten te onderhouden. Alleen is dit late-night smartphone gebruik helemaal niet goed voor je.
Onderzoek
Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat je door dit gebruik moeilijker in slaap valt. Het kunstlicht van elektronische apparaten activeert namelijk bepaalde neuronen in je hersenen. Daarnaast slaap je minder goed, doordat je de productie van het slaapopwekkende hormoon melatonine verstoort wanneer je naar een klein scherm in het donker kijkt. Je smartphone geeft dus een soort seintje naar je hersenen om wakker te blijven. De intensiteit van het licht en de afstand van het apparaat spelen hierbij een grote rol. Hoe dichter je bij de lichtbron zit, hoe slechter voor je slaapritme.
Gevolgen
Dit smartphone gebruik in de late uren levert uiteindelijk een verstoord slaapritme op en dit kun je vergelijken met een langdurige jetlag. Deze jetlag is slecht voornamelijk voor jonge hersenen, want juist in deze jaren kunnen je hersenen veel informatie opslaan. En dat lukt alleen als je in een diepe REM-slaap belandt. Overdag zal je onderpresteren, je stemming is niet al te best en je kunt je moeilijk concentreren. Als je eenmaal een verstoord slaapritme hebt, verandert na een tijd ook je stofwisseling. Dit kan overgewicht veroorzaken, terwijl je niet meer bent gaan eten. Op de lange termijn kun je last krijgen van ingrijpendere gevolgen. Dit kan variëren van een verhoogde kans op hart- en vaatziekten en obesitas tot een verhoogd risico op alzheimer en depressies. Slechte slapers presteren slechter, worden sneller dik en leven misschien wel korter.
Advies
Om een verstoord slaapritme en de gevolgen te voorkomen, is het belangrijk dat je hersenen twee uur voordat je gaat slapen rustig worden. Dit houdt in dat je eigenlijk niet meer moet leren, hardlopen of televisiekijken. En al helemaal niet die smartphone intensief gebruiken! Dit geldt zowel voor jongeren als voor volwassenen. Volwassenen hebben wellicht minder slaap nodig, maar dat betekent niet dat we zelf beslissen wanneer we slaap nodig hebben. We hebben namelijk een biologische klok en het kunstlicht van een smartphone ontregelt deze klok.
Nog niet overtuigd?
Ben je na bovenstaande toelichting niet overtuigd om toch echt die smartphone buiten je slaapkamer te houden? Dan zijn hier nog vijf redenen om je smartphone niet mee te nemen naar bed.
1. Optimale ontspanning
Met een smartphone naast je bed kun je een gevoel van stress en spanning oproepen. Er kunnen namelijk belletjes en berichtjes binnenkomen. Als je smartphone in een andere kamer ligt, heb je hier geen last van en kun je volledig ontspannen.
2. Tijd voor elkaar
Maak tijd voor elkaar. Leg je smartphone opzij en laat je virtuele vrienden met rust. Technologie in de slaapkamer kan de kwaliteit van je seksleven en relatie behoorlijk naar beneden halen, en dat is niet wat we willen, toch?
3. Lees een goed boek
Zonder die smartphone heb je eindelijk tijd voor het lezen van dat ene boek dat waarschijnlijk al maanden op je nachtkastje ligt. En nee, het nachtlampje dat je nodig hebt om het boek te lezen, produceert niet hetzelfde licht als het scherm van je smartphone.
4. Wekkers bestaan nog
Veel mensen gebruiken de wekker op hun smartphone – oftewel een reden om je telefoon naast je bed te leggen. Gelukkig verkopen nog genoeg winkels gewone wekkers op batterijen of op stroom, waardoor je jouw smartphone gerust in een andere kamer kunt leggen. Tegenwoordig zijn er ook lampen die je met natuurlijk licht ontwaken, dit is nog beter!
5. Veilig slapen
Tot slot kan een smartphone oververhit raken en uiteindelijk in brand vliegen. In een eerdere blog schreven we al over dit gevaar en hoe je dit kunt voorkomen. Door je smartphone op een andere kamer te leggen voorkom je dit.
Genoeg redenen om je smartphone buiten de slaapkamer te houden!