Black Friday: de maximale korting nu online!
Snurken: een serieus probleem

Snurken: een serieus probleem

Snurken is niet alleen heel vervelend, het is ook een onderschat probleem. Zaag je ’s nachts een heel bos om, dan is het tijd om naar oorzaken en oplossingen op zoek te gaan.

Verstoorde nachtrust

Of je nu zelf snurkt of je partner, het is voor beiden een probleem. De partner wordt door het geluid uit de slaap gehouden en is hierdoor overdag vermoeid. Maar ook de snurker zelf kan vaak niet van een goede nachtrust genieten: je zal maar continu tegen de schenen geschopt worden door je geïrriteerde partner! Uiteindelijk kan intensief snurken zelfs relatieperikelen opleveren; een probleem dus om serieus te nemen.

De basis van snurken ligt bij een vernauwde keelholte. De lucht die je inademt, komt door deze vernauwing tegen het gehemelte en de huig aan. Het zogenaamde zachte weefsel gaat hierdoor trillen en produceert het snurkgeluid. Geen kinderachtig geluidje overigens: snurkers kunnen in extremere gevallen 80 tot 100 decibel bereiken, vergelijkbaar met een snelweg of straaljager. Probeer daar maar eens naast in slaap te vallen!

Wat veroorzaakt snurken?

Snurken ontstaat door een zwelling in de keelholte of een verslapping van de spieren die de keel open moeten houden. Enkele mogelijke oorzaken zijn:

  • roken
  • overgewicht
  • alcohol en bepaalde medicijnen
  • afwijkingen in de keel- of neusholte.

Regelmatig snurken zorgt voor een verstoorde slaap, waardoor je niet diep genoeg slaapt en overdag moe bent. Je hebt weinig energie, bent snel geprikkeld en je kunt last krijgen van stemmingsklachten. Ook je partner kan dezelfde klachten ervaren, waardoor apart slapen vaak als enige uitweg gezien wordt. Maar snurken gaat nog verder: langdurig snurken wordt in verband gebracht met een hoge bloeddruk, beroerte en hartproblemen.

Hoe kom je van het snurken af?

Omdat de oplossing tegen snurken voor iedereen anders is, is het vaak een kwestie van algemene leefregels hanteren en verschillende anti-snurkmiddelen uitproberen. Snurken kan in de basis al verminderd worden door:

  • overgewicht aan te pakken
  • alcohol en roken te vermijden
  • zo min mogelijk op de rug te slapen
  • zware maaltijden en inspanning voor het slapen te vermijden.

Daarnaast zijn er verschillende anti-snurkmiddelen op de markt. Zo zijn er keelsprays, pleisters om de neus open te houden en kussens die voor een betere slaappositie zorgen. Voor al deze middelen geldt dat het een kwestie van uitproberen is. Ben je een zware snurker, dan is het verstandig naar de huisarts of een KNO-arts te gaan, die je eventueel een MRA-beugel kan voorschrijven. Met deze beugel wordt de keelholte opengehouden en snurken dus voorkomen. Daarnaast kan een specialist beoordelen of een operatie of verwijdering van de amandelen nodig is.

Word dus geen verstokte snurker, maar neem het snurken altijd serieus!

Gerelateerde producten