SALE: tot 50% korting!
Tencel, wat is dat voor stof?

Tencel, wat is dat voor stof?

Tencel is een relatief nieuwe stof in de beddengoed branche. Het duurzame materiaal kent een aantal grote voordelen, waardoor het erg geschikt is voor bijvoorbeeld een dekbedovertrek. In deze blog kom je meer te weten over Tencel.

De laatste jaren is de aandacht voor duurzame materialen fors toegenomen. Zo zijn er allerlei initiatieven ontstaan om de katoenproductie wereldwijd te verbeteren. Het terugdringen van overmatig gebruik van water en bestrijdingsmiddelen bijvoorbeeld. Dat is beter voor mens en milieu. Naast het verder verduurzamen van bestaande stoffen, verschijnen er ook nieuwe materialen in de textielwereld, zoals de ecologische stof Tencel.

Wat is Tencel?

Tencelâ„¢ is de bekendere merknaam van het materiaal lyocell, een natuurlijke kunstvezel die afkomstig is van houtpulp van eucalyptusbomen. Deze bomen groeien in speciaal daarvoor aangelegde bossen die worden beheerd volgens de voorschriften van het FSC-keurmerk voor verantwoord bosbeheer. Op bepaalde stukken grond is geen landbouw mogelijk omdat de bodem niet vruchtbaar genoeg is. De verantwoorde eucalyptusbossen groeien daar echter uitstekend. Zo kan de grond toch optimaal worden benut. Het maakt de winning van de lyocell vezel duurzamer dan bij andere houtvezels. Daarvoor zijn namelijk vaak bedreigde boomsoorten de klos.

Hoe wordt het gemaakt?

Na het kappen (en het planten van een nieuwe boom 😉 ) wordt de boomschors eraf gehaald. De stammen die overblijven worden in kleine snippertjes gehakt. Deze snippers worden vervolgens met behulp van een oplosmiddel omgezet in een vloeistof. Het is namelijk te doen om de cellulose uit de houtsnippers. Deze vloeistof wordt door een spinneret geperst om draden te fabriceren. Je kunt dit vergelijken met een spin die draden trekt bij het maken van zijn spinnenweb. De draden worden door een, overigens niet schadelijke, chemische behandeling tot vezels verwerkt. Ten slotte worden deze vezels fijn gehakt en gesponnen tot garen. Hierna kan het gebruikt worden voor de productie van gloednieuw Tencel beddengoed.

Tencel productieproces
Van bos tot stof; het productieproces van Tencel

Duurzaam geproduceerd

Het enige puntje ter verbetering van de productie is dat het energieverbruik nog relatief hoog ligt. Gelukkig zijn er daarnaast veel zwaarwegende voordelen. Bij de boomteelt en de productie worden namelijk zowel het water als de chemicaliën opgevangen en hergebruikt. Door dit Closed Loop-systeem is de lyocell of Tencel stof helemaal vrij van chemische resten. Het materiaal is daarom huidvriendelijk én biologisch afbreekbaar. Dit in tegenstelling tot de katoenproductie, waarbij in veel gevallen nog altijd pesticiden en afvalstoffen in de bodem, de omliggende natuur, en soms zelfs op het eindproduct terecht komen.

 

Tencel beddengoed

Wat maakt Tencel, naast duurzaamheid, verder zo aantrekkelijk? Ook op het gebied van comfort zitten er veel voordelen aan. Het is licht van gewicht en voelt ontzettend zacht aan. Daarnaast is het oppervlak van de stof glad en soepel, vergelijkbaar met zijde. Het materiaal is bovendien net zo sterk als polyester en is erg goed in het absorberen en afvoeren van vocht. Ideaal als je last hebt van overmatig zweten. De stof is sneldrogend en is daarmee niet alleen geschikt voor (sport)kleding, maar al helemaal voor beddengoed.

Onder een Tencel dekbedovertrek slaap je namelijk lekker warm in de winter, en ’s zomers heerlijk koel. Dat komt door de ventilerende en warmteregulerende eigenschappen. Ten slotte heeft de stof een natuurlijke antibacteriële werking. Het delen van bacteriën gaat namelijk tot 2000 keer langzamer dan bij synthetische materialen. Dit zorgt ervoor dat Tencel beddengoed lang fris blijft, niet snel gaat stinken en bovendien een goede keuze vormt bij allergie.

Uiteraard vind je bij Smulderstextiel.nl een fraai assortiment Tencel dekbedovertrekken met frisse en stijlvolle dessins!

Tencel wassen

Je kunt Tencel op dezelfde manier wassen als katoen, dus over het algemeen op 30 tot 40 graden. Volg echter wel altijd het wasvoorschrift op het label. Warmer wassen dan er in het voorschrift staat kan er namelijk voor zorgen dat het Tencel overtrek iets krimpt. Laat het vervolgens goed drogen om te voorkomen dat het wat stug aanvoelt. Het mooie is dat je bij het wassen geen wasverzachter of blekend wasmiddel nodig hebt. Zo verspil je thuis ook minder water! Meer over beddengoed wassen lees je hier.

Over Nigel

Content medewerker Nigel helpt je graag allerlei uitdagingen op slaapgebied te overwinnen. Hij deelt merkwaardige slaapweetjes en laat je kennismaken met verrassende producten in ons assortiment die jou helpen een betere slaper te worden.

Meer over Nigel
Gerelateerde producten