Black Friday: de maximale korting nu online!
Waarom heb ik last van een slapende arm?

Waarom heb ik last van een slapende arm?

Waarschijnlijk hebben we er allemaal wel eens last van: een slapende hand, arm of been. Je bent rustig aan het werk of je ligt fijn te relaxen op de bank, en wanneer je op wil staan voel je dat tintelende gevoel. Je arm voelt zwaar en je kunt hem amper verplaatsen. In sommige gevallen kan het zelfs pijn doen.

Langzaam krijg je weer controle over je arm. Maar wat is een slapende arm en is het gevaarlijk? En belangrijker nog, hoe kunnen we het voorkomen? Een fijn gevoel is het in ieder geval niet!

Slapende ledematen

Een slapende arm behoort tot slapende ledematen. Artsen noemen slapende ledematen ook wel ’transient paresthesia’. Paresthesia betekent ‘vreemde sensatie’ en transient wil zeggen dat het vanzelf weer over gaat. Een slapende arm is dus een vreemde sensatie die, in de meeste gevallen, inderdaad weer vanzelf overgaat. Naast je armen kunnen ook je handen, benen, voeten en zelfs je wangen en billen slapen.

Oorzaak slapende arm

Het slapen van de arm begint als de doorbloeding van de arm langdurig wordt afgeknepen of doordat de zenuwen ervan worden afgekneld.  Daardoor gaan er geen prikkels meer naar de hersenen en kunnen de hersenen de spieren niet langer aansturen. Hierdoor voelt het dus alsof je arm verlamd is. Na verloop van tijd voel je het tintelende gevoel. Dit wordt veroorzaakt doordat de doorbloeding weer op gang komt. Als eenmaal de doorbloeding weer normaal is, gaat het gevoel weg en kun je je arm weer normaal gebruiken. Een slapende arm ontstaat dus wanneer je zenuwen worden afgekneld en dit komt vaak door bepaalde (verkeerde) houdingen: van met je benen over elkaar zitten tot de druk van je fietszadel. Deze houdingen zijn voor iedereen verschillend. 

Slapende arm voorkomen

Vaak krijg je last van een slapende arm bij een bepaalde houding. Door erop te letten bij welke houding dit is, kun je in het gevolg proberen om niet meer deze houding aan te nemen. Niet schrikken, maar als je vaak of voortdurend last hebt van slapende ledematen kan het een symptoom zijn van een ergere kwaal, zoals diabetes of een schildklierstoornis. Indien dit zo is, is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Maar gelukkig is een slapend ledemaat meestal gewoon een tijdelijk ongemak. Bij mensen die er vaak last van hebben ligt dit vaak aan hun houding of hun lichaamsbouw. Probeer hier aan te werken en een slapend ledemaat te voorkomen, want uiteindelijk kunnen zenuwen beschadigd raken.

Gevaar slapende ledematen

In de vorige alinea is beschreven dat het voortdurend hebben van slapende ledematen een symptoom kan zijn van een ergere kwaal. Maar een onschuldige slapende arm of voet kan ook gevaarlijk zijn. Het is niet verstandig om op dat moment een auto te besturen, omdat je hersenen nog niet volledig je arm of voet aansturen waardoor jij niet goed kunt reageren in het verkeer. Daarnaast is het niet verstandig om te gaan lopen op een slapende voet. Hierdoor kun je namelijk je voet breken! Tegelijk is bewegen van het slapend ledemaat de beste manier om het ledemaat weer ‘wakker te krijgen’. Zo komt de doorbloeding weer opgang. Doe dit dan wel zittend en onderneem pas iets als het slapende ledemaat weer volledig is hersteld!

Bewaren

Gerelateerde producten