SALE: tot 50% korting!
Waarom opstaan op maandag zo moeilijk is

Waarom opstaan op maandag zo moeilijk is

Je kent het vast wel: na een heerlijk weekend lig je zondagavond in bed te woelen en kom je maar moeilijk in slaap. Uiteindelijk stap je maandagochtend vermoeid uit bed om aan het werk te gaan. Maar waarom is opstaan juist op maandag zo lastig?

Weekendlag

Een voorname oorzaak van de moeizame start op maandagochtend is je verstoorde ritme in het weekend. Veel mensen gaan op vrijdag en zaterdag later naar bed dan doordeweeks om vervolgens de volgende ochtend langer te slapen. Heerlijk geen wekker en alles op het gemak. Hoe ontspannen dit ook klinkt, het heeft een negatief effect op onze routine en zorgt voor een zogenaamde ‘weekendlag’. Af en toe van je slaapritme afwijken is geen ramp, maar twee nachten achter elkaar is eigenlijk al fataal.

Nu is het advies niet zo strict dat je ook in het weekend om 07:00 naast je bed moet staan, maar wil je het toch een avondje laat maken, kies dan voor de vrijdagavond. Dan heb je voldoende tijd en speling om weer in je slaaproutine te komen. Zodra je op zaterdagavond weer iets vroeger onder de wol kruipt, komt je lichaam vanzelf weer terug in het ritme en sta je op maandag fris en fruitig op.

Uitslapen

Hoewel uitslapen klinkt als ultieme ontspanning heeft het juist een averechts effect op je bioritme. Deze interne ‘klok’ zorgt voor bepaalde processen in je lichaam, zoals de productie van verschillende hormonen. Je bioritme laat je op de juiste momenten honger en energie hebben, maar is er ook verantwoordelijk voor dat je je slaperig voelt. Een verstoord bioritme heeft twee belangrijke gevolgen die je zelfs na een paar dagen nog kunt merken.

Vermoeidheid door laat opstaan

Om te zorgen dat je ’s avonds moe wordt en lekker slaapt, maakt je lichaam het hormoon melatonine aan. Door gedurende de week een vast slaapritme aan te houden, wordt dit hormoon op dezelfde tijden geproduceerd. Sta je pas laat op, dan produceert het lichaam te lang melatonine en dat merk je de hele dag. Zodra je weer naar bed wilt gaan is je lichaam nog niet moe, waardoor je hoogstwaarschijnlijk nog enkele tijd naar het plafond zult staren.

Laat opstaan zorgt voor honger

Een afwijkend slaapritme zorgt ook voor verstoring van je verzadigingsgevoel. Als je uitslaapt, eet je op een later tijdstip dan dat je normaliter zou doen. Door deze onregelmatigheid raak je de balans kwijt. Het lichaam weet niet op welk tijdstip de volgende maaltijd komt. Op deze manier zorgt uitslapen dus voor eetbuien en dit kan zelfs een aantal dagen aanhouden.

Slaaptekort inhalen

Helaas, uitslapen om slaaptekort te compenseren werkt niet. Wist je dat je ’s ochtends namelijk niet diep kan slapen? Dit heeft te maken met allerlei prikkels van buitenaf, denk hierbij aan licht en geluiden van de buren. De beste tip om je heerlijk uitgerust te voelen is dus het voorkomen van slaaptekort. In plaats van lang uitslapen, kun je beter gaan voor een powernap van ongeveer 15 minuten. Hiermee houd je je gebruikelijke ritme in stand, maar heb je voor de rest van de dag weer genoeg energie.

Wil je graag tips waarmee je gemakkelijk in slaap valt? Lees dan hier onze blog.

Gerelateerde producten