’s Nachts liggen woelen en draaien, niet in slaap kunnen komen en het na vele lange uren weer licht zien worden… Slapeloosheid is een vervelend probleem dat ook overdag grote gevolgen kan hebben. Wat zijn de oorzaken en oplossingen?
Wanneer lijd je aan slapeloosheid?
Niet iedereen die ’s nachts vaak wakker ligt, lijdt aan slapeloosheid. Soms heb je immers het gevoel de hele nacht wakker te hebben gelegen, terwijl je volgens je partner gewoon normaal hebt liggen slapen. Wanneer spreek je precies van slapeloosheid?
Een normale nachtrust kenmerkt zich door 5 à 10 uur slaap. Slaap je altijd minder, dan hoeft dat op zich geen probleem te zijn: sommige mensen hebben immers weinig slaap nodig. Maar ervaar je daarnaast ook andere klachten, zoals moeilijk kunnen inslapen, niet kunnen doorslapen en vaak wakker worden, dan wordt het slapen wel degelijk een probleem en kun je van slapeloosheid spreken.
Oorzaken
Waarom slaapt de één binnen twee minuten na het aanraken van zijn kussen en ligt de ander structureel hele nachten wakker? Er is geen eenduidig antwoord op deze vraag. Als het gaat om slapeloosheid dan is er ook meestal niet één exacte oorzaak aan te wijzen. Mogelijke oorzaken zijn:
- stress en spanning
- depressie en angst
- erfelijke aanleg
- gebruik van alcohol
Wie ’s nachts over zijn problemen nadenkt, blijft maar malen waardoor lichaam en geest niet tot rust kunnen komen. Ook stress en depressie brengen het lichaam in een gespannen toestand. Daarnaast kan erfelijke aanleg een rol spelen; sommige mensen hebben nu eenmaal de pech van nature slechte slapers te zijn.
Gevolgen
Slapeloosheid kan vervelende gevolgen hebben, zowel op de korte als op de lange termijn. Als je een nacht niet goed slaapt, voel je dat direct: je bent vermoeid, voelt je suf en hebt minder energie. Slaap je de volgende nacht wel goed, dan verdwijnen deze klachten uiteraard weer.
Maar slaap je elke nacht slecht, dan kun je last krijgen van geheugenverlies, concentratieproblemen, prikkelbaarheid en lusteloosheid. Deze gevolgen werken door in je baan, maar ook in je relatie en privéleven. Tijd dus om daar wat aan te doen!
Slapeloosheid aanpakken
Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om slapeloosheid aan te pakken en weer van je nachtrust te genieten zoals deze bedoeld is. Zorg dat je slaapkamer een prettig slaapklimaat heeft: ventileer de kamer zodat je het niet te warm of koud hebt. Lavendel werkt ontspannend, dus geurstokjes of aromatische lavendelolie kunnen enigszins bijdragen aan een rustgevende slaapkamer. Probeer ook de volgende tips aan te houden:
- houd een vast ritme aan
- doe ontspanningsoefeningen of neem een warm bad
- vermijd cafeïne en alcohol voor het slapengaan
- ga pas naar bed als je slaperig bent en vermijd dutjes overdag
Milde slaapmiddelen zoals melatonine kunnen ook helpen. Melatonine is een lichaamseigen hormoon, dat ervoor zorgt dat je slaperig wordt als het donker wordt. Een middel dat je tijdelijk kunt gebruiken, omdat het belangrijk is het lichaam uiteindelijk de slaap zelf weer te laten regelen. Nog steeds wakker? Dan is het verstandig een bezoekje aan de huisarts te brengen.
Nachtenlang wakker liggen kan je een eenzaam gevoel geven. Met bovenstaande tips heb je hopelijk een handvat om je slaapproblemen aan te pakken!