Dat een goede nachtrust belangrijk is om de volgende dag goed te kunnen presteren, dat weten we eigenlijk wel. Toch is het soms lastig om op tijd naar bed te gaan: je wilt nog even die film afkijken, of je leest nog snel de laatste hoofdstukken van je boek uit. Niet slim, want genoeg slapen kan er voor zorgen dat je slimmer wordt!
Wakker worden als een genie
Dat klinkt eigenlijk best makkelijk: ga op tijd naar bed en word wakker als een genie. Helaas is het nog niet zo eenvoudig, maar een goede nachtrust kan je wel helpen bij het beter onthouden van nieuwe informatie. De uren die we uitrusten en heerlijk liggen te slapen, is ons brein nog heel hard aan het werk om ons slimmer te maken.
Hoe het werkt
Overdag krijg je verschillende indrukken en prikkels binnen. Je hersenen verwerken die nieuwe informatie terwijl jij aan het slapen bent. Dat verwerken gebeurt tijdens de REM-slaap. In deze diepe slaap zijn je hersenen aan het werk om de prikkels die je overdag hebt opgevangen, ’s nachts in het langetermijngeheugen op te slaan. Zo zorg je ervoor dat hetgeen je gisteren hebt geleerd, vandaag nog steeds goed weet. Hoe beter je slaapt (hoe langer je in de REM-slaap bent), hoe meer je kunt onthouden.
In de praktijk
Dat klinkt veelbelovend, maar hoe werkt dat dan precies? Is overdag een tekst lezen en daarna vroeg naar bed gaan genoeg om je die hele tekst nog te herinneren de volgende dag? Zo simpel werkt het helaas (nog) niet. Wel zijn er verschillende onderzoeken gedaan naar hoe je slimmer kunt worden tijdens het slapen. In Duitsland hebben ze bijvoorbeeld een onderzoek gedaan waarbij Duitssprekende proefpersonen Nederlandse woorden moesten leren. De helft van de proefpersonen kreeg in hun slaap de Nederlandse woorden nogmaals te horen, terwijl de andere helft gewoon normaal sliep. De resultaten waren duidelijk: de mensen in de groep die de woorden ’s nachts had ‘gehoord’, wisten de Nederlandse woorden het best te onthouden.
Bespaar tijd
Iets nieuws leren terwijl je aan het slapen bent, zit er dus helaas nog niet in. Wel is het duidelijk dat wanneer je goed slaapt, je bepaalde dingen beter kunt onthouden. Het is het proberen waard, niet waar?