SALE: tot 50% korting!
Zet je ochtendhumeur de deur uit!

Zet je ochtendhumeur de deur uit!

Met een ochtendhumeur hebben we allemaal wel ervaring. Is het niet je eigen ochtendhumeur, dan wel die van je partner of kinderen. Uitleg is dan ook overbodig, want de mopperende persoon wiens gezicht op onweer staat herken je uit duizenden. En of je het nu zelf bent of juist elke ochtend met deze donderwolk in huis te maken hebt, het is goed om te weten wat je aan een ochtendhumeur kunt doen.

Ochtend- en avondmensen

Ben je een ochtendmens? Dan is een ochtendhumeur waarschijnlijk een ver-van-je-bed-show. Ben je een avondmens? Dan is de kans juist groot dat een ochtendhumeur bij jou gewoon een vast onderdeel van je ochtend is – ondergetekende kan hier over meepraten. Over een ochtendhumeur wordt vaak lacherig gedaan en dat helpt in ieder geval niet. Sleep jij je met veel moeite naar je werk, merkt je kwieke en altijd energieke collega op dat je maar eens wat eerder naar bed moet gaan. Maar zo simpel is het niet: een ochtendhumeur is een samenspel van verschillende oorzaken, dat je best heel serieus mag nemen.

Hoe kom je eraan?

Welke oorzaken zijn er aan te wijzen voor een ochtendhumeur? De biologische klok is de grootste boosdoener. Ongeveer 2 uur voor het ontwaken stijgt het gehalte aan cortisol in het lichaam, een stof die voor energie en dus voor een fris begin van de dag zorgt. Avondmensen gaan later slapen en dus is het cortisolniveau op het moment van opstaan vaak nog niet hoog genoeg. Kortom, je biologische klok vindt dat het nog niet tijd is om op te staan, maar je wekker vindt dat wel. Daarnaast missen sommige avondmensen een bepaald klokgen, dat verantwoordelijk is voor een correcte biologische klok. Ook slaaptekort of een verstoord slaapritme kan een ochtendhumeur veroorzaken.

Een serieus probleem

Een ochtendhumeur is voor zowel de persoon zelf als voor omstanders geen pretje. Heb je zelf last van een ochtendhumeur, dan begin je je dag negatief en vol irritaties. Je voelt je moe, ziet jezelf niet opgewassen tegen de taken van de dag en vertoont vervelend gedrag tegenover je huisgenoten. Er zijn aanwijzingen dat er een verband is tussen een ochtendhumeur, stress en overspannenheid. Er wordt immers consequent meer van je gevraagd dan je in de vroege ochtend aan kunt. Het is dus belangrijk bij je ochtendhumeur stil te staan.

Hoe kom je er vanaf?

Helemaal het zonnetje in huis zul je ’s ochtends misschien niet worden, maar je kunt wel proberen de ochtenden zo draaglijk mogelijk maken. De belangrijkste factor om van je ochtendhumeur af te komen is licht. Licht verbetert je stemming en maakt je energieker. Gooi die gordijnen dus open ’s ochtends! Ook een lichtwekker kan helpen, deze bootst de zonsopgang na en maakt het geleidelijk licht in je slaapkamer. Daarnaast kunnen de volgende tips helpen:

  • blijf niet liggen maar sta op tijd op, zodat je alles in rust kunt doen en niet hoeft te haasten
  • drink een glas water zodra je wakker bent; dit zet de darmen en het lichaam aan tot activiteit
  • sla het ontbijt niet over, want ontbijten is als het opstarten van je motor
  • maak het jezelf gemakkelijk; leg ’s avonds je kleding en spullen al klaar
  • zachte muziek, een douche, koffie: de bekende zaken kunnen helpen om prettig wakker te worden
  • denk positief! Begin de dag niet mopperend, maar benadruk positieve zaken.

Voor wie als partner of als huisgenoot nogal wat te verduren krijgt in de vroege uurtjes, de volgende tip: spreek de gefrustreerde zo min mogelijk aan en stel zo weinig mogelijk vragen. Wie een ochtendhumeur heeft, moet simpelweg in zijn of haar eigen comfortabele tempo wakker worden.

Gerelateerde producten