Duurzaamheid
Duurzaam beddengoed vind je eenvoudig in deze uitgebreide collectie. Maak je keuze uit een ruim aanbod biologisch beddengoed, dat voldoet aan diverse keurmerken. De dekbedovertrekken, hoeslakens, kussenslopen & meer zijn volledig duurzaam en eerlijk geproduceerd, waarbij gebruik gemaakt is van ecologische materialen.
Duurzaamheid
Duurzaam geproduceerd textiel helpt om onze ecologische voetafdruk te beperken en bij Smulderstextiel.nl dragen wij graag ons steentje bij aan deze belangrijke ontwikkeling. Maar wat is duurzaam en verantwoord beddengoed nu eigenlijk precies?
Beter voor mens, dier en planeet
Om te bepalen in hoeverre een materiaal ecologisch of duurzaam is, moet je je afvragen wat de impact ervan is op mens, dier en milieu. Waar komen de gebruikte vezels vandaan en hoe worden ze verwerkt? Hoe minder grondstoffen, water, energie, chemicaliën en bestrijdingsmiddelen nodig zijn voor het verbouwen van een vezel en het verwerken ervan tot een stof, des te kleiner is de impact van het eindproduct op het milieu. Doordat biologisch beddengoed geen resten van schadelijke (en soms zelfs giftige) stoffen bevat, is het bovendien niet alleen beter voor het milieu, maar ook gezonder voor jou én voor de boeren en arbeiders in de textielindustrie.
Verder draagt duurzaam beddengoed bij aan betere arbeidsomstandigheden voor de textielboeren- en arbeiders. Bijvoorbeeld door middel van garanties over een veilige en hygiënische werkomgeving, een leefbaar minimumloon, fatsoenlijke werkuren en een verbod op kinderarbeid, discriminatie of gedwongen arbeid.
Duurzaam beddengoed
Biologische en milieuvriendelijke materialen die voldoen aan deze criteria voor duurzaam en verantwoord beddengoed zijn bijvoorbeeld: biologische katoen, linnen, hennep, Tencel/Lyocell en zijde. Maar natuurlijk kunnen ook gerecyclede materialen, zoals katoen, polyester PET-flessen en dons, helpen om de verspilling van grondstoffen tegen te gaan en de steeds groeiende afvalberg te verkleinen.
Biologisch dekbedovertrek
We spreken van biologische dekbedovertrekken als die gemaakt zijn van organic cotton. Dat wil zeggen dat deze katoen geteeld is volgens de regels van de biologische landbouw. Er zijn dan geen schadelijke synthetische bestrijdingsmiddelen gebruikt, de katoenplanten zijn niet genetisch gemodificeerd en het watergebruik is ook relatief klein. Beter voor mens en milieu! Uiteindelijk komt dit ook de katoenplant en daarmee de kwaliteit van het ecologische beddengoed ten goede.
Groeiend aanbod
We zijn zeer verheugd om te zien dat ons aanbod ecologisch beddengoed en badtextiel sterk groeiende is. Het merk Kayori speelt hierin een grote rol. Bijna het gehele assortiment van Kayori dekbedovertrekken, hoeslakens, plaids en meer is zowel Fairtrade als GOTS-gecertificeerd. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van nieuwe duurzame materialen, zoals Tencel. Ook bij andere bekende beddengoed merken zoals Beddinghouse en Damai is er steeds meer keuze voor een duurzaam eco dekbedovertrek. Je herkent ze eenvoudig aan de hand van een aantal keurmerken die hieronder verder worden toegelicht.
GOTS
De belangrijkste organisatie die zeer nauwgezet controleert op de productie van biologisch textiel is GOTS, oftewel de Global Organic Textile Standard. GOTS-gecertificeerde producten mogen met recht bijvoorbeeld een biologisch dekbedovertrek of biologisch dekbed genoemd worden, aangezien het GOTS keurmerk pas wordt toegekend als een product bestaat uit minstens 95% organic cotton.
Fairtrade
Een belangrijk keurmerk is Fairtrade, in Nederland ook wel bekend onder de naam Max Havelaar. Deze organisatie voorziet veel verschillende producten, ook niet-beddengoed, van hun label. Je bent het ongetwijfeld al eens tegengekomen in de supermarkt. Fairtrade Cotton zet zich specifiek in voor de belangen van de katoenboeren en -arbeiders. Hoewel zij aan het begin van de handelsketen staan, hebben veel van hen om verschillende redenen een onzekere toekomst. Fairtrade Cotton waarborgt een eerlijke en verantwoorde productie en handel over de gehele keten, met duurzaam en verantwoord beddengoed tot gevolg.
GRS (Global Recycle Standard)
Het GRS-label (Global Recycle Standard) is een internationaal eco label dat aangeeft dat één of meer materiaalsoorten van het gebruikte textiel minimaal voor 50% uit gerecycled materiaal bestaat. Zo vind je in ons assortiment bijvoorbeeld verschillende dekbedovertrekken, dekbedden en hoofdkussens waarbij gebruik is gemaakt van gerecyclede katoen of gerecycled polyester uit PET-flessen.
Het GRS certificeringssysteem is overigens niet alleen van toepassing op het eindproduct, maar op het gehele productieproces. Dit betekent dat een product ook moet voldoen aan criteria voor milieuvriendelijke productie en goede arbeidsomstandigheden.
OEKO-TEX® Standard 100
OEKO-TEX® Standard 100 is een gezondheidskeurmerk voor textiel. Het label garandeert dat het beddengoed, maar ook plaids, geen resten van zware metalen, verfstoffen of pesticiden bevat. Dit soort schadelijke stoffen zijn niet alleen slecht voor het milieu, maar kunnen ook allergische (huid)reacties opwekken of andere gezondheidsproblemen veroorzaken. Het OEKO-TEX keurmerk geldt voor het complete product, dus niet alleen voor de stof maar ook voor toebehoren, zoals garen, voering en knopen.
Hoewel het OEKO-TEX certificaat vooral betrekking heeft op de veiligheid en huidvriendelijkheid van het beddengoed, kun je er wel vanuit gaan dat de gebruikte materialen ook milieuvriendelijker en duurzamer zijn.
OEKO-TEX® Made in Green
OEKO-TEX® Made in Green is een aanvulling op het internationale gezondheidskeurmerk OEKO-TEX® Standard 100. De producten voldoen aan dezelfde eisen en bevatten geen restanten van chemicaliën die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Ter aanvulling hierop moeten producten met het keurmerk OEKO-TEX® Made in Green voldoen aan extra eisen. Zo wordt tijdens het productieproces zo efficiënt mogelijk omgegaan met grondstoffen, wordt de CO2-uitstoot beperkt en moet het afval op de juiste wijze worden verwerkt. Verder zijn de producenten verplicht om milieudoelen te stellen en ze geven milieurapportages.
Naast extra eisen omtrent het milieu is er ook aandacht voor goede arbeidsomstandigheden. Er is een verbod op discriminatie en dwang- en kinderarbeid. Daarnaast moeten de arbeiders het minimumloon ontvangen en werken ze in een gezonde en veilige omgeving.
OCS
Het Organic Content Standard keurmerk (OCS) wordt gegeven aan producten die voor een deel bestaan uit biologische materialen. Daarnaast moet het hele productieproces traceerbaar zijn: vanaf het allereerste begin van de grondstoffen tot aan het eindproduct. Zo weet je zeker dat jouw product op duurzame wijze tot stand is gekomen. OCS is ontwikkeld met als doel om de biologische landbouwproductie te verhogen.